Гоати: Реално да СНС влада сам, а да СПС буде опозиција

Политиколог Владимир Гоати шаховским терминима објашњава да је "симултанка" СНС-а против осталих 19 листа обезбедила тој странци 131 мандат у Скупштини Србије, те да је због тога реално да напредњаци сами владају, док евентуалну коалицију са социјалистима сматра непрактичном.

"По мом мишљењу једино би било рационално и вероватно да Вучић, који веома добро схвата садашњи политички тренутак у којем се Србија налази, из разлога легитимности узме једну малу странку, попут Савеза војвођанских Мађара", каже Гоати, додајући да би савез са социјалистима био преширока коалиција какве се у Западној Европи брзо распадају.

Владавина само напредњака била би, како је рекао, добра - превасходно са гледишта међународног окружења, односно чињенице да је Србија на путу ка чланству у Европској унији, у којој је Мађарска, и која би таквом коалицијом сигурно била задовољна.

"То је реална варијанта, уз то да се Вучић, који зна да одреди релативну вредност људи који су министри, у неким случајевима определи за 'гостујуће' министре, односно оне који нису чланови СНС или неке друге партије, већ су стручни. Све остало су само претпоставке", сматра Гоати.

Уколико би се тој коалицији прикључила и Социјалистичка партија Србије, Гоати истиче да би то постала преширока коалиција, која се, како је објаснио, по правилу у Западној Европи, веома брзо распадне.

"Она је и непрактична у том смислу што се један 'фиксни плен' дели на више људи, што не даје добре ефекте", рекао је Гоати.

Осим прешироке коалиције, додаје, не треба заборавити да су врхови СНС и СПС у последње време разменили тешке ударце, због чега би било тешко претпоставити да одједном обе стране кажу "пуј пике, ништа није било".

"Ту је посматрачко око јавног мнења које делује на дуги рок. Уколико би се то догодило мислим да би обе стране платиле, можда не на мосту, али би платиле на ћуприји што су толерисале овога или онога. То није нешто што би демократски све свеснија јавност у Србији лако прогутала", закључио је Гоати.

Лидер СНС Александар Вучић изјавио је да је једино за сада сигурна коалиција са Савезом војвођанских Мађара, те да никакве компромисе неће правити да би већина коју има била још убедљивија.

Истовремено, потпредседник СПС Бранко Ружић поручује Вучићу, да ће, и ако социјалисти буду позвани да уђу у владу, а још нису, "принцип сарадње бити другачији него у претходне две године".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару