Живковић: Утешна награда избора је смањење апсолутне власти

Лидер Нове странке Зоран Живковић изјавио је да није задовољан изборним резултатом, али да је утешна награда то што је након ванредних парламентарних избора смањена могућност апсолутне власти лидера Српске напредне странке Александра Вучића.

Живковић је, у интервјуу за агенцију Бета, рекао да ретко који грађанин у Србији може да буде задовољан изборним резултатом, пре свега политичке странке и коалиције које су доживеле неуспех, осим можда покрета "Доста је било" који постаје парламентарна странка и Српске радикалне странке, која се враћа у Скупштину.

"Циљ Нове странке, када је улазила у коалицију са ДС-ом и другим партнерима, био је да наш резултат буде двоцифрен, минимум 10 одсто. То се није десило, далеко смо испод тога и нема разлога да будемо задовољни", нагласио је Живковић који је на изборима наступио са ДС-ом у коалицији, а она је према последњим подацима освојила шест одсто гласова.

Са друге стране, како је навео, владајуће СНС и СПС са својим коалиционим партнерима имају 44 посланика мање него раније, а Вучић је са својом изборном коалицијом изгубио 27 посланичких мандата, што смањује могућност његове апсолутне власти, те се за то може рећи да је утешна награда ових избора.

Оценио је и да овај сазив парламента неће дуго трајати и прогнозирао му свега годину дана.

О разлозима за лош резултат

Живковић је навео да је више разлога зашто су Нова странка и ДС оствариле једноцифрен резултат - антикампања која је вођена против њих, демонизација целе коалиције, а и средства за кампању била су мања 20 до 30 пута него странкама владајуће коалиције.

Истакао је да је кампања у креативном смислу лоше урађена, превише тиха и да је "више личила на успаванку и причу за лаку ноћ, а не на право указивање суштинских проблеме нашег друштва и једну жешћу критику власти".

"Као мањински партнер, нисмо могли да утичемо доминантно на ту кампању. Практично, последњих 15 дана скоро да нас није било у њој и мислим да је то лоше и биће нам наук за будуће изборе", сматра Живковић и додаје да је резултат могао бити много бољи.

Међутим, напоменуо је да у Србији има много више потенцијала за проевропско бирачко тело, него што је збир од око 700.000 гласова, колико су заједно освојиле проевропске странке, као и да је потенцијал милион и по до два милиона гласова.

Живковић је рекао и да је део бирачког тела Нове странке и ДС-а отишао покрету "Доста је било - Саша Радуловић".

На питање зашто га нема на састанцима опозиције, који се одржавају након избора због наводних манипулација, Живковић је рекао да нема идеју шта би сада могло да се уради на тим састанцима.

"Ми смо писали приговоре и наравно да треба указивати на све злоупотребе и крађу на изборима, али не видим да ти састанци имају неки пројекат шта даље. Ако дође до таквих састанака и ако сазивачи мисле да има потребе да тамо буде и Нова странка, бићу и ја тамо", тврди Живковић.

Подршка евентуалним грађанским протестима

Такође, указао је ће подржати евентуалне грађанске протесте због изборних манипулација.

"Мене не треба терати на улицу, ја од свих људи на српској политичкој сцени имам најдужи стаж борбе уз грађане на трговима и улицама Србије и борбе за поштовање основних људских и политичких права, тако да ако дође до тога, наравно Нова странка ће учествовати у томе", истакао је Живковић.

На питање о могућностима заједничког опозиционог кандидата на изборима за председника Србије следеће године, рекао је да се сигурно не би кандидовао, али да то не значи да Нова странка можда не би имала кандидата за то место.

"Сигурно да су и Весна Ракић Водинелић и Владимир Павићевић и други из Нове странке људи који могу да буду кандидати за одговорна места у држави, попут председничког или за место кандидата за градоначелника Београда. Имамо потенцијал и људе који могу да одговоре таквим изазовима и сигурно да ћемо кандидовати неке од њих, када за то дође време", објаснио је Живковић.

Како је навео, велики губитак за Нову странку и продемократску и проевропску сцену је то што су резултати избора такви да ће Павићевић остати ван парламента.

"Павићевић има могућности, а сигуран сам и енергије и воље да остане активан на терену, у јавним наступима и медијима. Сигурно га чека једна брилијантна каријера политичара, учешће у неком другом сазиву парламента или место на некој још одговорнијој функцији", напоменуо је Живковић.

Лидер Нове странке наглашава да ће о томе како ће наступати у будућем сазиву парламента, тек одлучивати, то јест да ли ће Нова странка бити део посланичког клуба ДС-а или ће ићи самостално.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару