Вучић: Очекујем да се гласови преброје поштено

Председник СНС-а Александар Вучић рекао је да не тврди да је било прекрајања изборне воље грађана, али да та странка тражи увид у изборни материјал и поновно бројање гласова. Вучић каже да ће нова влада бити формирана најкасније 15 дана од конституисања парламента и најавио коалицију са Савезом војвођанских Мађара.

"Очекујем да се гласови преброје поштено, једино што је важно је да сваки глас буде пребројан, да никоме не буде закинут и да нико не добије више него што би требало да има. Свако треба да има увид у бирачки материјал", рекао је Вучић новинарима у Инђији.

Вучић је рекао да су представници опозиције упадали у РИК у пола ноћи, иако комисија није пребројала гласове, нити је по закону била обавезна да то учини исте ноћи, што је, оценио је, био притисак без преседана.

"Увид у материјал свакоме!", рекао је Вучић и приметио да многи причају глупости, па нек преброје гласове.

Он је рекао да СНС има мандат чист као суза, те да примећује да се његови политички противници радују кад имају пет одсто на изборима.

Вучић је рекао да ништа не тврди о неправилностима током изборне ноћи и да хоће да сачека коначан резултат.

Прецизира да није рекао да је дошло до прекрајања гласања, већ да СНС жели увид у изборни резултат.

"Што се мене тиче, најважнија је воља народа. Народ је донео одлуку одговорно размишљајући о будућности Србије, а не ситном пилићарењу као поједини политичари", казао је и додао да је "веома чудно што неко упада у РИК два сата после поноћи".

"Оно што је изборна воља народа то је врховна воља, а не да ли се то некоме свиђа или не", поручио је Вучић.

Упитан да ли у "чудне ствари" које су се дешавале у ноћи након избора спада и посета амбасадора САД Кајла Скота ДС-у и СПС-у, Вучић је рекао да су, кад је реч о амбасадору, то завереничке теорије.

"Амбасадор је хтео да дође и код нас, али због личних проблема раније сам напустио странку, па човек није могао да дође", рекао је Вучић.

На питање да ли је притисак на РИК то што је председник Дејан Ђурђевић дошао на седницу Председништва СНС-а, Вучић је одговорио да је реч о члану странке и да не види какве то везе има са чињеницом што СНС тражи поновно бројање гласова. 

"Сигуран партнер само СВМ, нећу никакве компромисе"

Вучић је изјавио да ће нова влада бити формирана најкасније 15 дана од конституисања парламента, најавио коалицију са Савезом војвођанских Мађара Иштвана Пастора и прецизирао да неће никакве компромисе у циљу обезбеђивања најшире могуће парламентарне већине.

"У Војводини ћемо несумњиво покушати да направимо још ширу коалицију. За Србију то не тврдим", рекао је Вучић.

Подсетио је да СНС већ сада са СВМ-ом има 135 посланика у републичком парламенту.

Он је, на питање да ли је ближи томе да сам прави Владу или да "иде до већине од 170", рекао да му не пада на памет да иде до 190 посланика, "јер би то значило бројне компромисе, које не жели да прави".

Вучићу не смета да цела опозиција буде у парламенту "на гомили", јер ће му, каже, тако бити лакше да им на једном месту одговара и грађанима покаже да они заправо немају политику.

Медијске спекулације да су поједини ресори већ подељени – демантовао је и нагласио да никоме ништа није нудио.

"Нисам никоме ништа нудио и ни о чеми нисам разговарао, ни о каквим функцијама... Ствари морају да сазру и онда изађете са планом и програмом, а онда са људима који тај план и програм треба да изведу", рекао је Вучић.

Говорећи о року у којем би могла да буде формирана републичка влада, Вучић је рекао: "Имам своје уставне и законске рокове које мислим три или четири пута да скратим. Нећете чекати ни 15 дана од тренутка формирања Скупштине, а можда се деси да то урадимо у истом дану."

Вучић је казао да је једино сигурно за сада да ће СНС ићи са СВМ-ом, а да ће "остало да се види".

"Желим да у Војводини постигнемо што шири фронт за будућност и напредак Покрајине", рекао је Вучић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару