Стари играчи у новом парламенту

Ванредни парламентарни избори, на којима је победила Српска напредна странка, показали су да проевропске партије имају велику већину међу бирачима и да ће имати већину у Скупштини. Ипак, овога пута у парламент улазе и странке које се противе евроинтеграцијама.

У Владу ће бити позвани сви који имају исте идеје – то каже председник СНС-а. Ипак, у Скупштини неће бити тако. Избори 2012. и 2014. оставили су их испод цензуса, а сада се у парламент радикали враћају са лидером који је дошао из Хага. То отвара питање да ли се враћа и стара парламентарна пракса.

"Такво наше понашање увек је било оправдана реакција на недемократске поступке режима. Ми ћемо се трудити да Скупштина буде пристојнија него што је била у овом мандату, тиме што ћемо подићи ниво озбиљности скупштинских расправа", тврди председник СРС-а Војислав Шешељ.

Новинар листа Данас Зоран Пановић истиче да ће нови парламент морати да има председника који ће моћи да се носи са посланицима.

"Очекујем да ће Вучић морати да нађе председника парламента који ће имати капацитет као што је некад имао Радоман Божовић, који је успео да фиксира Шешеља, да је морао да се нервира до те мере да чупа каблове и полива водом. Сада ће верватно имати тренд напада ка владајућој коалицији. Биће интересантно на који ће начин то ићи", сматра Пановић.

Србија ће наставити европски пут, али и држати се добрих односа са Руском Федерацијом – тако лидер СНС-а одговара на питање да ли га забрињава што ће у будућем сазиву парламента бити и противници европског курса.

"Баш ме брига шта ће бити у парламенту, интересује ме шта ће бити са Србијом, како ће Србија да иде напред... Могу да вичу колико хоће, да се убацују, избацују, скидају ципеле, навлаче капе, патике, то ме уопште не занима. Нека раде шта хоће", поручио је Александар Вучић.

Десница која се у економији служи левим паролама, јача и у Европи, па не чуди њихов повратак на овдашњу сцену.

"Није то некакав резултат који говори о драматичној промени политичког биланса Србије, нити је то нешто специфично у односу на то колико евроскептична десница има места у парламентима европских земаља", каже професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић.

Док чекамо усељење нових, неки дугогодишњи станари парламента полако се селе.

У новом сазиву нећемо видети Борка Стефановића. Судећи по редоследу на листи и броју освојених мандата, неће бити ни најактивнијег посланика Владимира Павићевића, а ни Драгана Шутановца, Аиде Ћоровић. У редовима социјалиста највероватније неће бити Срђан Драгојевић...

Међу напредњацима нема Зорана Бабића и Александра Јовичића, јер нису ни били на листи.

"Ја се надам да ће и овакав састав парламента, који је разноликији него раније, изазвати озбиљније дебате и да ће они који су били склони да од парламента праве циркус од тога одустати", рекла је Соња Лихт, директорка Београдског фонда за политичку изузетност.

Прва седница новог сазива парламента треба да се одржи најкасније 30 дана од добијања коначних резултата избора, потом у наредних 90 мора да се формира Влада. Кандидата за председника Владе Народној скупштини предлаже председник Републике, пошто обави разговоре са представницима листа које су ушле у Скупштину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару