Ко је крао гласове, ко бројао, и каква је улога Амбасаде САД

Реагујући на најаву СНС-а да ће тражити поновно бројање гласова након недељних избора, Савез за бољу Србију оптужује напредњаке да воде кампању "оптуживања опозиције за изборне нерегуларности", Доста је било тврди да је изборну крађу припремао лидер СНС-a, док Мирослав Паровић за целу ту "ујдурму" оптужује америчку амбасаду у Београду.

Савез за промене (СДС, ЛДП, ЛСВ) у саопштењу наводи да од владајуће странке очекује да поштује институције, да прекине кампању против опозиције и одбацује било какве инсинуације да су њихови лидери у изборној ноћи били у РИК-у с намером да утичу на резултате.

"Представници странака су се у Парламенту састали са представницима својих листа у РИК-у како би сазнали због чега РИК неуобичајено дуго, сатима од завршетка гласања, не објављује службене резултате. Том приликом смо позвани да присуствујемо конференцији за новинаре РИК и ни у једном тренутку нисмо били у контакту са изборним материјалом, нити смо на било какав начин утицали на податке које је тада саопштио РИК", наводе у Савезу.

Покрет Доста је било у данашњем саопштењу тврди да је премијер "преко своје агенције Цесид, која је скандалозно саопштила да је Вучић освојио 56 одсто гласова и постигао апсолутну победу, постигао да Србија поверује у његову апсолутну власт".

Покрет Доста је било сумња у регуларност ових избора и сматра да је бројање гласова обављено нерегуларно, због чега и жели да све провери.

Посебно сумњају у исход избора у Војводини, и позивају се на то да је излазност два сата пред затварање биралишта нагло скочила и у Војводини и у централној Србији.

ДЈБ критикује и председника РИК, који се, како трвде, директно укључио у политичку кампању странке премијера.

Мирослав Паровић тврди да је листа коју су поднели он и Владан Глишић незаконито оборена, да је то учињено по налогу амбасаде САД у Београду, која је, како наводе, "кумовала" и формирању новог ДОС-а на платформи "Уа, Вучић", а све то уз образложење "да се десила изборна крађа".

Морам рећи да сам ја формирање "новог ДОС-а" најавио још децембра 2015. тако да ми сада делује више него смешно када гледам фарсу "спречавамо крађу", а опет у режији америчке амбасаде, наводи се у саопштењу.

Српска напредна странка формирала је данас Правни тим који је надлежним институцијама упутио званичан захтев за поновно пребројавање гласова грађана на изборима 24. априла, саопштено је из СНС-а.

СНС наводи да је то учињено због очигледних злоупотреба, одређених нејасноћа и нелогичности, а у циљу заштите изборног процеса и слободне изборне воље грађана.

Опозиција, тачније четири опозиционе листе које су прешле цензус, формирале су правни тим и затражиле да се поново преброје гласови са избора одржаних у недељу, сумњајући на изборну крађу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару