РИК: Омогућићемо бројање гласова свакоме ко поднесе захтев

Заменик председника Републичке изборне комисије Миладин Ковачевић изјавио је да није званично упознат са захтевом Српске напредне странке за поновним пребројавањем гласова бирача, али да је то свакако могуће по утврђеној процедури. Странке које имају примедбе на изборни процес и захтевају увид у бирачки материјал могу то да остваре до 29. априла у поноћ.

РИК ће, додао је, омогућити увид у изборни материјал, па и поновно пребројавање гласова свакоме ко за то поднесе захтев.

"Контролу и увид у материјал може да добије било ко, да то ископира, фотографише, сравњује са записницима које су понели њихови чланови бирачких одбора", истакао је Миладин Ковачевић, иначе директор Републичког завода за статистику.

Он је, међутим, указао да не треба очекивати да ће РИК бити тај који би евентуално поново бројао гласове, јер је то, поред осталог, "технички" неизводљиво.

"РИК не може самог себе да контролише, нити РИК-у као органу има ко да нареди да то учини. То би могла само Скупшšтина Србије", истакао је Ковачевић.

Скупшšтина у досадашњем сазиву је, међутим, распушšтена ради расписивања ванредних парламентарних избора.

"Свако ко то жели може сам да преброји гласове. То је у кутијама и врећама, па нека броји", рекао је Ковачевић, и подвукао да за то постоји предвиђена и контролисана процедура.

"Чим дође захтев, даћемо одговор на њега. Сада треба да определимо шта је ушло у базу, шта није, и где мора да се понови гласање", рекао је Ковачевић.

Републичка изборна комисија данас ће одредити на којим бирачким местима ће морати да се понови гласање због уочених неправилности, навео је Ковачевић.

Он је истакао да је још у току регуларна обрада записника са бирачких места и контрола евентуалних грешака и нерегуларности уочених током изборног процеса.

За сада, подсетио је Ковачевић, избори ће бити поновљени у Врању и Рибнику код Јагодине.

"Али, вероватно ће искрснути још неколико места, на основу ових контрола. Када се одлучи на којим местима треба да се понавља гласање, комисија ће донети одлуку, заказаће се поновни избори на том месту. После избора, коначна процедура је уношење записника у базу", рекао је Ковачевић.

Он је рекао да ће грађани коначне резултате имати када се заврши поновљено гласање на свим бирачким местима.

Увид у бирачки материјал могућ до петка

Странке које имају примедбе на изборни процес и захтевају увид у бирачки материјал могу то да остваре до 29. априла у поноћ.

Роковник о вршењу изборних радњи каже да је увид у бирачки материјал у просторијама Републичке изборне комисије (РИК) могућ до 29. априла у поноћ.

Закон о избору народних посланика каже да представници подносилаца изборних листа и кандидати за посланике имају право увида у изборни материјал, а нарочито у изводе из бирачких спискова, записнике бирачког одбора, записнике РИК-а и гласачке листиће.

Увид се обавља у службеним просторијама РИК-а, као и код органа код којих се изборни материјал налази, а може се извршити у року од пет дана од дана одржавања избора.

Синоћ у 20 сати је истекао рок за подношење приговора на изборни процес, а РИК мора да за 48 сати донесе одлуку о приговорима.

У року од 48 сати од изјашњавања РИК-а могуће је на ту одлуку поднети жалбу Управном суду, који има још толики рок од пријема жалбе да се изјасни о њој.

Одлука донета у поступку по жалби је правоснажна и против ње се не могу поднети ванредна правна средства предвиђена законом којим се уређује управни спор.

Ако суд усвоји жалбу и поништи изборну радњу, односно изборе, одговарајућа изборна радња, односно избори поновиће се најкасније за 10 дана.

Ако РИК поништи изборе на поједином бирачком месту, гласање се понавља само на том бирачком месту.

Решење о понављању гласања доноси РИК, а резултат избора се утврђује по завршетку поновљеног гласања.

Поновни избори се спроводе најкасније 15 дана од дана поништења избора, односно седам дана од поништења избора.

РИК, уколико не буде понављања избора на неким бирачким местима, има обавезу да до 28. априла у 20 сати саопшти и у Службеном гласнику објави коначне резултате избора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару