Избори били фатални за поједине локалне "шерифе"

Протекли избори су се показали фаталним по низ локалних лидера, по којима су, до недеље, била препознатљива поједина места у Србији.

Медији су већ уочили да браћа Илић, Велимир и градоначелник Чачка Војислав, више неће бити кључне фигуре у том граду. Али, не само они.

Срећа, али и народна воља, за разлику од, на пример, Радомира Николића или Александра Шапића, нису послужиле оне странке и њихове представнике који су до сада суверено владали у Чачку, Смедеревској Паланци, Инђији, Шапцу...

Прелиминарни резултати локалних избора у Чачку, наиме, показали су да је листа око СНС-а освојила 40,2 одсто гласова, Двери и ДСС 24,7 одсто, док је Нова Србија добила тек 8,2 одсто, што је за Илиће, Војислава свакако, практично "решење" о политичком пензионисању.

Фотељу председника општине Смедеревска Паланка, демократа Радослав Милојичић Кена мораће да препусти колегама из СНС-а.

На тој општини СНС је освојио већину са 11.039 гласова (30 одборника), други је ДС са 4.773 гласа (12 одборника), а трећи СПС са 2.904 гласа (седам одборника).

Прелазак власти у корист напредњака у Војводини измешао је карте и у локалним самоуправама.

Тако је ДС Горана Јешића у Инђији изгубио, па ће Петар Филиповић место морати да уступи напредњацима.

Листа око СНС-а освојила је 21 мандат у локалном парламенту (12.334 гласа), ДС 11 мандата (6.601 глас), СПС три мандата (1.915 гласова) и СРС два мандата (1.439 гласова).

У зависности од постизборних калкулација, власт ће се можда мењати и у Шапцу и Трстенику, где су сада на челу демократа Небојша Зеленовић, односно Мирослав Алексић, председник Народног покрета Србије.

У Шапцу су мандати подељени између четири изборне листе – "Александар Вучић – Србија побеђује" 28 мандата, "Небојша Зеленовић – Шабац је наш" 26, "Победа за Шабац – Немања Пајић" 11 и "Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија, Комунистичка партија" четири мандата.

Од 49 одборничких места у Трстенику 19 је освојио Алексић, за којег су гласала 8.052 грађанина, СНС такође 19 (8.272 гласа), СПС четири (1.895 гласова), СПО шест (2,485 гласова) и Српско-руски покрет један (580 гласова).

Од такозваних "локалних шерифа", "у седлу" ће остати Драган Марковић Палма у Јагодини, Живорад Жика Милосављевић у београдској општини Сопот, Новица Тончев у Сурдулици, као и Владимир Захаријев у Босилеграду.

Марковић је, захваљујући 54,02 освојена гласа, остао на челу Јагодине, док су листе окупљене око Српске напредне странке и Социјалдемократске странке освојиле 26,41 одсто, односно 4,73 одсто гласова.

Најдужи стаж као председник општине, чак 27 година, има Живорад Жика Милосављевић, којег грађани од милоште зову "сопотски шериф".

Иако је последњих 12 година наступао без подршке иједне партије, он је на последњим изборима, учествујући на листи Српске напредне странке, освојио 67,56 одсто гласова, и имаће 25 од 33 одборника у општинском парламенту.

Када је реч о Београду, своју столицу задржао је и председник општине Нови Београд Александар Шапић, који је са 42,86 одсто гласова, убедљиво испред следећег пратиоца, Српске напредне странке, чија је листа освојила 23,45 одсто.

Општину Сурдулица наставиће да води Новица Тончев, где је Социјалистичка партија Србије освојила 65 одсто гласова и где ће имати 27 од 35 одборника у локалном парламенту.

И грађани Апатина су колико-толико задовољни радом свог досадашњег председника Живорада Жике Смиљанића, који је на листи СПС-а освојио 33,52 одсто гласова.

Иако је за СНС гласало више грађана (35,84 одсто), досадашња коалиција између СНС, СРС (освојила 6,22 одсто) и ДС (освојила 5,99 одсто) најавила је даљи заједнички наступ у локалној самоуправи, због чега ће Смиљанић највероватније остати у својој фотељи.

Један од препознатљивијих локалних лидера, Владимир Захаријев, који је на челу Босилеграда већ четири мандата заредом, остаће на тој функцији јер је победио на 29 од укупно 31 бирачког места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару