Коначни резултати локалних избора

Почели су да пристижу коначни резултати локалних избора који су одржани у недељу истовремено са парламентарним и покрајинским изборима.

Коалиција окупљена око Српске напредне странке (СНС) освојила је 38 од 78 мандата, колико има Скупштина града Новог Сада, саопштила је Градска изборна комисија.

Покрет "Доста је било" освојио је девет мандата, СРС осам, Лига социјалдемократа Војводине и коалиција окупљена око Социјалистичке партије Србије по седам, Демократска странка шест, Савез војвођанских Мађара, Зелена странка и "Ниједан од понуђених одговора" по један мандат.

ГИК је саопштио да ће због битних повреда Закона о локалним изборима, гласање бити поништено на пет бирачких места и на њима је потребно поновити гласање.

На локалне изборе у Новом Саду изашло је 55 одсто гласача. 

Градска изборна комисија је у Службеном листу града Суботице објавила утврђене резултате избора за одборнике Скупштине града одржаних 24.априла ове године.

Од 130.789 уписаних бирача у недељу је гласало 63.450 односно 48,51 одсто.

Од 67 одборничких места у локалном парламенту, листа "Александар Вучић - Србија побеђује" освојила је 31 мандат, следе Савез војвођанских Мађара и листа "Јене Маглаи - Покрет за грађанску Суботицу" са по 11 одборника. Коалиција "За пристојну Суботицу - ДС-ДСХВ-ЛДП-Нова" имаће 7 одборника, а листа ЛСВ-СДС-Зелени - 4 мандата.

По једно одборничко место освојиле су мањинске листе Савеза бачких Буњеваца, Руске странке и Војвођанске толеранције.

Испод цензуса остали СПС-ЈС-КП, затим покрет "Доста је било" Саше Радуловића и коалиција СРС-Двери-ДСС, те листа "Грађани и грађанке Србије".

Градска изборна комисија је утврдила да није било битних повреда одредаба Закона о локалним изборима и није поништила гласање ни на једном бирачком месту. 

Према коначним резултатима Општинске изборне комисије албанске политичке партије у Бујановцу освојиле су 26 одборничких места у локалној скупштини која има укупно 41 одборничко место. Српским партијама припало је 14 одборничких мандата, док је Уједињена партија Рома (УПР) освојила једно одборничко место. 

Председник Општинске изборне комисије у Бујановцу Фејзи Бећири рекао је агенцији Бета да је највећи број мандата - 12 освојила коалиција Партије за демократско деловање и Демократске уније Албанаца, чији је носилац листе посланик у Скупштини Србије у претходном сазиву Шаип Камбери.

На другом месту по броју освојених мандата је Демократска партија која је освојила десет одборничких места, чији је носилац листе досадашњи председник општине Бујановац Нагип Арифи.

Одборничка листа "Александар Вучић - Србија побеђује" освојила је седам одборничких мандата, док је Група грађана "Стојанча Арсић" освојила пет одборничких мандата.

Покрет за демократски прогрес, чији је носилац листе председник Националног савета Албанаца Јонуз Муслиу освојио је четири одборничка мандата, Српска листа, коалиција око СПС и ЈС, освојила је два, док је Уједињена партија Рома освојила један одборнички мандат.

Три листе нису прешле цензус и нису освојиле ниједан одборнички мандат: Демократска странка (ДС), Група грађана "Сали Салихи" и Републиканска странка.

Према подацима Општинске изборне комисије на локалним изборима у Бујановцу гласало је укупно 21.291 бирача од 42.288 уписаних.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару