Економист: Вучић ће моћи да пружи стабилност на Балкану

Британски лист "Економист" пише да ће премијер Александар Вучић, који је освојио још један четврогодишњи мандат, моћи да пружи својим западним партнерима стабилност на Балкану али да је мање извесно да ли ће моћи да оствари раст и допринесе развоју демократије у Србији.

У тексту под насловом "Проевропски премијер освојио други мандат у Србији", Економист наводи да честитке Александру Вучићу стиже из Брисела и других западних престоница.

"Вучићеви страни партнери ништа не желе више него стабилност на Балкану, а Вучић може то да пружи. Да ли може да оствари раст, помогне да се несавршена српска демократија развије у транспарентну и конкурентну демократију је мање сигурно", пише Економист у тексту објављеном на интернету.

Под Вучићем Србија ће вероватно наставити постепено да примењује реформе које се траже у оквиру процеса приступања ЕУ, наводи лист и додаје да ће Србија такође "наставити своје преговоре под покровитељством Уније о нормализацији односа са Косовом".

"Иако су везе са Босном и Хрватском некад узбуркане, ту нису вероватне озбиљне свађе", пише Економист.

Међутим, највећи проблеми Србије су домаћи, њена привреда је 2015. порасла за анемичних 0,7 посто, а Срби живе на просечној плати од 351 евра месечно. Многи су гласали за Вучића зато што звучи убедљиво, али ако не буде успео да подигне животни стандард, каже један политичар, ово ће бити последњи пут да ће бити изабран да води земљу.

Економист наводи да се Вучић представља као чврста фигура која може да брани српске интересе, обећао је да ће се борити против корупције и тврди да је посвећен демократији.

У ствари, наводи лист, и поред бројних хапшења истакнутих људи било је мало пресуда за корупцију на високом нивоу, медији су углавном слаби и застрашени владиним притиском, а државна телевизија стално одражава владино гледиште.

Економист пише и да је радикална националистичка партија Војислава Шешеља ушла у парламент као трећа странка по снази. Шешељев изборни успех значи да ће у парламенту још једном бити једна екстремно националистичка странка која се залаже за блискије везе са Русијом, указује се у чланку.

Лист цитира аналитичара БИРН-а Милоша Дамњановића који каже да ће Русија бити задовољна, али и наводи да ће Шешељев утицај бити ограничен.

Економист наводи да су Вучић, и Ивица Дачић, вођа социјалиста и досадашњи министар спољних послова, "горљиви заступници" пријатељских односа у региону и уласка Србије у ЕУ.

То је, подсећа Економист, драматична трансформација јер је током ратова 1990-их Вучић био штићеник Шешеља, а Дачић портпарол Слободана Милошевића, тадашњег националистичког вође Србије.

Са већином гласова који су на овим изборима отишли Вучићевој Српској напредној странци, Дачићевим социјалистима и Шешељевој странци, већина посланика у новом парламенту ће бити некадашњи тврди националисти или присталице Милошевића, примећује Економист.

Некад моћна демократска странка која је дошла на власт после пада Милошевића 2000, једва је ушла у парламент, пошто су либерални Срби расули своје гласове између Демократа и неколико мањих партија, наводи лист.

Економист цитира Флоријана Бибера, професора на универзитету у Грацу, који каже да је Вучић један из генерације балканских лидера који воде земљу кроз неформалне мреже, телефоном, а не преко одговарајућих институција.

"Све је у личној моћи", рекао је Бибер.

Британски лист цитира и једног српског званичника који каже да је Запад био углавном заинтересован за то да ли су ови људи националисти у експлозивном региону, а да су некако изгубили интерес за то да ли су демократе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару