Јоксимовић: Верујем да ће се СНС определити за формирање коалиције

Председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић рекла је да након избора, с убедљивом победом Српске напредне странке чији је лидер Александар Вучић водио проевропску кампању, очекује наставак европског курса Србије. Оценила је и да ће тај пут донекле бити успорен опструкцијом у парламенту.

Александра Јоксимовић је подсетила да новост у републичком парламенту представљају странке екстремне деснице, односно антиевропске странке.

"Антиевропска групација ће опструисати европске односно реформске законе. Тај пут ће имати један константан камен у ципели, а појава лидера СРС-а Војислава Шешеља у српском парламенту на одређени начин ће штетити оном угледу у међународним односима који је Србија са тешком муком стекла", рекла је Јоксимовићева.

Верује да ће, када је реч о европском путу, Србија наставити да се ослања на подршку Немачке.

То је, како је навела, добар правац, јер је Немачка са својом снагом и моћи једина земља која је у овом тренутку у могућности да одлучује о даљем процесу проширења ЕУ.

"Чини се да премијер Вучић са кабинетом Меркелове и њом гаји добре односе који Србији на одређени начин помажу да се на европском путу једноставније креће", рекла је Јоксимовићева.

Сматра да "Хрватска тешко да може да зауставља Србију на европском путу јер се томе противи Брисел".

"Више пута смо говорили да Хрватска заправо нема ту врсту уцењивачког капацитета који Србију може заустављати на европском путу. Европска унија је више пута Хрватској назначила да се билатерална питања морају решавати кроз директне контакте а не кроз процес европских интеграција, односно процес са Бриселом", истакла је Јоксимовићева.

Јоксимовићева верује да ће и овога пута ЕУ остати чврсто на овим ставовима и да ће Србија вероватно у јуну моћи да отвори и поглавља 23 и 24 тако што ће ЕУ, како је напоменула, "доказати свој кредибилитет и директним разговорима са својом чланицом деблокирати оно што Хрватска покушава да наметне као услове, а да они нису били постављени од стране ЕУ".

Додаје да ће се са формирањем нове владе и "после тешке године која је за нама коју су карактерисале годишњице Дејтона, Сребренице, Олује и хашке пресуде, наставити настојање да се регион окрене будућности кроз процес сарадње и помирења крећући се ка заједничком циљу уласка у ЕУ".

"Чини се да у региону Србија једино са Хрватском бележи озбиљан негативни тренд у односима. Видећемо да ли ће после избора у Србији доћи до некаквих промена и да ли ће нова влада у Београду успети да успостави неку бољу комуникацију са Хрватском. Чини се да је у Хрватској Србија и даље тема на дневно политичкој бази, тако да ће требати доста времена и напора да се то превазиђе", навела је Јоксимовићева.

С обзиром да ће СНС бити окосница нове владе Јоксимовић верује и да ће новоформирана влада остати на досадашњем курсу нормализције односа са Приштином.

"Дијалог Београда и Приштине је у овом тренутку застао на имплементацији споразума потписаних још прошле године. Очекујем да ће после формирања нове владе доћи до одређеног убрзавања пре свега бриселских сусрета. У том контексту Београд ће очекивати да се пре свега испуни онај део који се односи на Заједницу српских општина", рекла је Александра Јоксимовић. 

Независно од проевропског става Београда, Јоксимовићева верује и да ће Србија настојати да и у следећем сазиву да сачува неутралност, односно наставити да сарађује са Русијом на начин да не уводи санкције онако како се то очекује од ЕУ.

С друге стране поставља се питање када ће евентуално бити отворено поглавље 31 у приступним преговорима, које ће говорити о хармонизацији заједничке спољне и безбедносне политике са ЕУ, односно када ће тема односа између Србије и Русије бити тема и на дневнополитичком нивоу у Бриселу, додала је Јоксимовићева.

Сматра да је још рано за предвиђања како ће изгледати нова влада али верује да ће се СНС упркос убедљивој определити за формирање коалиције.

"Мислим да ови изборни резултати говоре у прилог томе да ће до некакве коалиције сигурно доћи али чини ми се да би морали имати и јаснију слику и о ономе што се у овом тренутку дешава у Војводини и на локалу, јер сви ови резултати ће збирно утицати на формирање коалиције на републичком нивоу", закључила је Јоксимовићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару