Хрватски медији о резултатима избора

Део хрватских медија је из минута у минут пратио резултате ванредних парламентарних, покрајинских и локалних избора у Србији, а загребачки портал "Дневник" објавио је да је јасно да ће Александар Вучић бити победник ових избора и да се већ од данас од Србије може очекивати проевропска реторика.

Александар Вучић је свестан геополитичке важности Србије у међународним односима, известио је дописник хрватског Дневника, уз подсећање да су ово трећи избори од 2012.

На оним првима 2012, подсећају, премијер је био лидер СПС-а Ивица Дачић, који је премијерско место добио са 15 посто освојених гласова јер се без њега није могла формирати коалиција.

Најзанимљивије, чак занимљивије од лидера радикала Војислава Шешеља, јесте у овом контексту гледати како је Вучић "смисленим слагањем коалиције умањио Дачићев утицај", наводи портал.

Он је, како се наводи, своју коалицију појачао странком Вука Драшковића, који не само да је за улазак Србије у ЕУ, него је и за улазак Србије у НАТО савез, а ову проруску линију коју је до сада држао Дачић, који слови као човек Русије, човек "Гаспрома", неутрализовао је Српском народном партијом Ненада Поповића, коју директно финансирају Руси.

Постоји и могућности да, ако Демократска странка добије осам посто гласова, у парламент уђе и Томислав Жигманов из Савеза војвођанских Хрвата.

Дневник, позивајући се на свог дописника, пише да Шешељ свакако неће добити неки гламурозан, огроман број гласова.

Његова тежина је између осам и 11 посто, наводи портал и додаје да ће СРС ући у парламент у сваком случају, и биће гласан, палиће заставе, али додаје да он неће ићи против Вучића, односно да он неће бити стварна опозиција Вучићу.

И загребачки Јутарњи лист на ударном месту саопштава прве прелиминарне резултате избора у Србији и наводи да је Вучићева странка у убедљивом вођству, да је Дачић други, Шешељ трећи, а да су Борис Тадић и Чеда Јовановић испод цензуса.

Јутарњи наводи и да је ове изборе обележила већа излазност него претходне и да је забележен мањи број инцидената.

Портал наводи и да се Демократска странка убијеног премијера Зорана Ђинђића нашла на ивици цензуса након низа унутрашњих сукоба и раскола.

Такође, медији преносе да је Вучић, на новинарско питање да ли му је честитао потпредседник хрватске владе Томислав Карамарко, одговорио: "Није ми честитао, а можда и јесте, не знам да вам право кажем, не знам ја те бројеве, не разумем се у те позивне. Ја сам њима први честитао, постоје људи којима сујета у политици не значи ништа, а можда некима значи, ја ћу увек честитати свакоме ко победи".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару