Светске агенције: Убедљива победа СНС-а

Светске агенције јавиле су, под ознаком хитно, да је Српска напредна странка однела убедљиву победу на изборима у Србији.

Агенција Ројтерс је јавила да је, према првим прелиминарним резултатима Цесида, Српска напредна странка добила натполовичну већину гласова.

То би напредњацима поново обезбедило апсолутну већину у парламенту, додао је Ројтерс.

АП указује да очигледан тријумф СНС-а значи да ће Србија наставити свој пут ка чланству у Европској унији, упркос противљењу десничарских странака, које се залажу за блиске везе са Русијом.

Америчка агенција такође констатује да су напредњаци оставили проруске националисте далеко иза себе.

Избори су, оцењује агенција, представљали тест прокламованог обећања премијера Александра Вучића да води земљу ка ЕУ.

Вучић је, подсећа АП, рекао да је ванредне парламентарне изборе сазвао јер му је потребан нови мандат како би наставио са тешким реформама, које ЕУ тражи, али га његови противници оптужују да заправо жели да ојача "аутократску владавину" и освоји још један четворогодишњи мандат док је још популаран.

Либералне прозападне опозиционе странке, међу којима је и странка бившег српског председника Бориса Тадића, подељене су и скрајнуте, и боре се да пређу цензус, а подршка десничарским партијама, међу којима је Српска радикална странка Војислава Шешеља, оживела је. 

Док су проруска осећања у Србији традиционално снажна због блиских историјских и културних веза, многи Срби би, такође, волели да њихова земља досегне економске и демократске стандарде богатих европских земаља, наводи америчка агенција.

АП оцењује да, иако се не очекују велика изненађења након избора, они био могли да помере Србију удесно.

Било какво оживљавање национализма на Балкану сматра се опаснијим него у остатку источне Европе због ратова деведесетих година прошлог века, у којима је погинуло око 100.000 особа. Западне земље су покушавале да смире балканске народе држећи их на путу ка ЕУ. То би могло да пропадне уколико Србија одустане од европских интеграција и окрене се Русији, наводи АП позивајући се на оцене аналитичаре.

АФП констатује да би позиционирање радикала на трећем месту значило би да би лидер те странке Шешељ могао постати водећа опозициона фигура.

Би-Би-Си оцењује да су избори у Србији, дефакто, били референдум о наставку пута ка ЕУ.
Би-Би-Си је пренео изјаву Вучића да очекује да ће гласачи изабрати "пут Европске уније".

"Скоро сам сигуран да ћемо наставити са нашим процесом европских интеграција", пренео је Вучићеве речи Би-Би-Си, који примећује да су ово трећи парламентарни избори у Србији за мање од четири године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару