Цесид: СНС води и на покрајинским изборима

Коалиција око СНС-а освојила је 44,29 одсто, СПС 8,45 одсто, ДС 7,64 одсто, СРС 7,68, СВМ - 4,89, ЛСВ 6,47, "Доста је било" 5,83 одсто, показују подаци Цесида.

08.10 - Након 50 одсто прегледаног материјала, Игор Мировић из СНС-а саопштава да су напредњаци у покрајини освојили 43,64 одсто гласова, СПС – 9, СРС – 7,3, ДС – 7,2 одсто, СВМ – 6,7, ЛСВ – 6,02 одсто гласова. 

00.50 - СНС саопштио да је готово половину гласова освојио како у Новом Саду, тако и у другим местима у Војводини. На основу 50 одсто пребројаних, тврде да су освојили 60 од 120 посланичких мандата у покрајини.

23.30 - Резултати које је саопштила Српска напредна странка: СНС 45,1 одсто, ДС 8,0 одсто, СПС 8,6 одсто.

22.40 - СНС води са 44,4 одсто гласова, следи ДС са 8,6 и СПС са 8,3 одсто гласова, јавља репортер РТС-а.

22.20 - Нови подаци Цесида показују да је СНС освојио 39 одсто, а СВМ 13,4 одсто гласова.

22.10 - Подаци Цесида на основу 17 одсто пребројаних гласова нису коначни нити пресудни, јавља репортер РТС-а.

Досадашњи подаци Цесида показују да је Српска напредна странка водећа на редовним покрајинским изборима, на којима је учествовало 15 изборних листа.

Подаци саопштени из СНС-а показују да је тој странци припало 45,1 одсто гласова, а да следе Демократска странка са 8,0 одсто, СПС са 8,6 одсто гласова.

Српска радикална странка освојила је 7,2 одсто гласова, СВМ 6,5, док је ЛСВ освојио 6,1 одсто гласова.

Према тим подацима, покрет Доста је било освојио је 4,1 одсто гласова, а СДС-ЛДП 3 одсто.

Претходно је Цесид саопштио да СНС води са 44,4 одсто гласова, да је ДС освојио 8,6 а СПС 8,3 одсто гласова.

На претходним покрајинским изборима, водећа странка била је ДС, док је СНС била друга. Трећи је био СПС, четврти ЛСВ, док је СВМ био на петом месту.

Према подацима Покрајинске изборне комисије, излазност је на основу узорака рађених до 20 часова била 56,12 одсто бирача, јавља репортер РТС-а и истиче да је то мање него на претходним изборима, када је износила 60 одсто.

Највећа излазност била је у Јужнобанатском округу - 60,94 одсто, а најмања у Севернобачком округу 50,09 одсто.

Највише грађана гласало је у општини Опово - 76,84 одсто, док је најмања излазност била у Бачкој Тополи - 47,99 одсто.

У ишчекивању коначних резултата, у ПИК-у кажу да бирачки одбори могу да доставе материјале до понедељка до 14 часова, а ПИК више неће имати обраћања јавности.

Званично, изборних неправилности било је у месту Змајеву, на бирачком месту 24, где је гласање прекинуто, па настављено, јер је бирач ушао на бирачко место са заокруженим листићем.

На изборима за Скупштину АП Војводине 15 изборних листа имало је своје кандидате за 120 места у покрајинском парламенту.

Покрајинска изборна комисија утврдила је да је коначан број бирача у Аутономној Покрајини Војводини 1.729.437.

Ово су први покрајински избори на којима се користи пропорционални изборни систем, исти онај који важи за републичке и локалне изборе.

У свим претходним изборима за покрајинску скупштину био је заступљен или комбиновани изборни систем, у ком је 60 посланика бирано по већинском и исто толико по пропорционалном систему, или искључиво већински, што је био случај почетком деведесетих година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару