Фратини, Гузенбауер и Железњак о Вучићевој политици

Бивши потпредседник Европске комисије и шеф италијанске дипломатије Франко Фратини сматра да је Вучић показао капацитет да прати европски пут, али је истовремено сачувао идентитет Србије. Некадашњи аустријски канцелар Алфред Гузенбауер оценио је да је премијер Србије обавио одличан посао, док је заменик председника државне Думе Сергеј Железњак истакао да Русија подржава напоре српских политичких снага у јачању војне неутралности земље.

Фратини наводи да је развој Србије пратио као министар спољних послова Италије, затим као потпредседник Европске комисије, али увек као пријатељ Србије, а сада и као пријатељ и саветник премијера Вучића.

"Пре Вучића, у Србији никада нисам видео моралну страну, као и то да лидер одржи обећања, да не прави илузије, да говори истину народу и бори се против корупције. Зато сам веома задовољан напретком Србије", нагласио је Фратини.

Сматра да је за Србију важно да на почетку отвори поглавља 23 и 24, јер су, како се изразио, "хоризонтална".

"Владавина права зависи од судства и то је кључ, не само због Брисела, него због интереса вашег народа. Ваш премијер Александар Вучић је потпуно посвећен да реформише ову област", истакао је Фратини.

Уверен је да Европска унија неће дозволити ниједној земљи, па ни Хрватској, да блокира Србији отварање поглавља због билатералног неслагања, као и да реалан циљ да Србија постане део ЕУ 2020. године.

"Искуство ми говори да је то отприлике реално. За четири године је могућ циљ да се закључе преговори", изјавио је Фратини за Танјуг.

Италијански политичар, који у Београду борави као гост СНС-а на завршном митингу странке у Београду, истиче да све земље, а "уз дужно поштовање" најпре Хрватска, треба да имају на уму да никоме није и не би требало да буде дозвољено да блокира интеграције и поставља препреке због билатералног неслагања.

"То нема никакве везе са европским критеријумима. И Европска комисија и Европски савет подржавају Србију против Хрватске, ако та земља настоји да блокира отварање поглавља", нагласио је Фратини.

Гузенбауер: Вучић је Србији донео стабилност и вратио инвеститоре

Бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер наглашава да је Вучић је Србију извео на пут ка ЕУ.

"Најважније је, ако се верује у будућност и не жели повратак у прошлост, да Александар Вучић настави свој пут који много обећава, а који има и подршку међународне заједнице", навео је Гузенбауер

Подсетио је да је Србија већ усвојила најважније законе, али да има још неколико значајних приватизација, које мора да заврши, како би своју привреду учинила ефикаснијом.

Исто тако, према његовим речима, важна је даља изградња инфраструктуре, јер је то битно за инвестиције.

"Битно је да инвеститори и даље добијају одличан третман који су имали до сада. Недавно сам са аустријским инвеститорима разговарао у авиону, а они су ми пренели да су разматрали више могућности за улагања у Србији. Били су одушевљени, не само када је реч о локацијама, већ и начином на који су се људи опходили према њима", пренео је њихове утиске бивши аустријски канцелар.

Такође, нагласио је да је Влада створила одличну основу и да сада предстоји да се "кућа гради" на сигурном темељу.

Гузенбауер је указао да су аустријска влада, а посебно шеф дипломатије Себастијан Курц, одлучни и да је апсолутни приоритет да Србија постане чланица ЕУ.

Железњак: Избори важни за будућу политику Србије

Заменик председника државне Думе Сергеј Железњак оценио је да су предстојећи превремени парламентарни избори у Србији од изузетне важности, јер од њиховог исхода зависи будућа унутрашња и спољна политика Србије.

Пренео је захвалност Влади, јер је одустала од увођења антируских санкција, иако је била, како каже, изложена притиску САД и ЕУ.

"Сигурни смо да те санкције нису у духу наших вишевековних односа и не помажу нашим земљама у њиховом даљем развоју", указао је Железњак.

Навео је да ће уложити напоре да односи Русије и Србије јачају у свим областима, додајући да потенцијал, који смо добили од наших предака, мора бити искоришћен.

Питања Косова и Метохије и Републике Српске, подвукао је, морају да се решавају у складу са интересима српског народа.

"Сматрамо да нико са стране не сме да утиче на српски народ, да га натера на неко опредељење притиском", нагласио је Железњак.

Додао је да ће његова партија учинити све да би се јачало национално јединство и испоштовали српски национални интереси.

Упитан за тежње Србије ка чланству у ЕУ, Железњак је рекао да Русија разуме да се Србија налази у центру Европе и да мора да развија економске и трговинске односе са Унијом.

Истовремено је додао да развој односа са ЕУ мора да се гради на основу равноправног приступа и дијалога уз узајамно поштовање.

"Сигурни смо да нико не може да диктира Србији будућност коју треба да изабере. Такође смо сигурни да земље које су донеле много патње и бола Србији немају право да диктирају српском народу његову будућност", поручио је Железњак.

понедељак, 22. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару