Ко је просечан кандидат за посланика?

Према анализи Института за европске послове просечан кандидат за посланика је факултетски образовани мушкарац, из Београда, стар 43 године.

Истраживање се заснива на анализи 21 изборне листе, које су податке о предложеним кандидатима предале Републичкој изборној комисији до 8. априла у поноћ, а листе су објављене на сајту РИК-а.

Све странке поштовале су слово Закона о избору народних посланика да су жене најмање трећина предложених кандидата, али су се на томе и задржале.

Међутим, први пут се догодило да су жене носиоци листа, а то су Санда Рашковић Ивић, Милица Ђорђевић и Ардита Синани.

Највише жена на листи има "Србија побеђује - Александар Вучић" 40,80 одсто, а најмање листа "Двери, ДСС, Санда Рашковић Ивић, Бошко Обрадовић" 37,17 одсто.

Изгледа да странке не рачунају баш на младе, па се наставља тренд ослањања на кандидате који су у политици дужи низ година.

Како се наводи у анализи Института, можда је то последица чињенице да само десет одсто гласача старости од 18 до 30 година користи своје гласачко право, па се странке теже одлучују да предложе кандидате млађе од 30 година.

С друге стране, чак 90 одсто пензионера важи за активне гласаче.

Најстарија листа је "Муамер Зукорлић - Бошњачка демократска заједница Санџака" са просеком од 58 година.

На листи "Србија побеђује - Александар Вучић" просек година је 48, "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка" на листу је ставила чланство које у просеку има 46 година, исто као и "Двери, ДСС, Санда Рашковић Ивић, Бошко Обрадовић".

Најмлађи представници, са просечном старошћу од 23 године, налазе се, очекивано, на листи "Дијалог - Млади са ставом", па не чуди податак да су кандидати са те листе, њих чак 84 одсто, и даље студенти.

Највише млађих од 30 година на својим листама имају још "За праведну Србију - ДС, Нова, ДСХВ, ЗЗС" 23,36 одсто и "Двери, ДСС, Санда Рашковић Ивић, Бошко Обрадовић", 23 од 240 кандидата.

Према подацима који су били доступни на сајту Републичке изборне комисије, највише доктора наука, чак 22 од укупно 250 кандидата, пријавила је листа "Ивица Дачић - СПС, ЈС, Палма", а прати их "Србија побеђује - Александар Вучић" са једним мање.

Највише факултетски обазованих кандидата има листа "Доста је било - Саша Радуловић" - 186, а најмање "Двери, ДСС, Санда Рашковић Ивић, Бошко Обрадовић".

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару