АП и АФП o Вучићу: Од Милошевићевог савезника до проеврoпског реформатора

Непосредно уочи ванредних парламентарних избора у Србији , 24. априла, светске агенције се осврћу на политичку биографију и ставове актуелног премијера и лидера Српске напредне странке Александара Вучића, који, како се наводи, води кампању да осигура још четири године на власти.

Александар Вучић је расписао изборе две године пре рока рекавши да жели јасан, нови мандат да даље води Србију према чланству у ЕУ, док његови критичари кажу да жели да консолидује власти док још увек ужива високу популарност, наводи АП.

Реч је, како оцењује америчка агенција, о политичару ветерану који се трансформирао од антизападног националисте у про-ЕУ реформатора и позиционирао као "доминантан играч" и у Србији и шире на послератном Балкану.

Вучић је добио похвале ЕУ за напоре да поново успостави прекинуте везе на Балкану, унапреди помирење и прогура тешке економске реформе, али је код куће суочен са оптужбама да ствара владавину једног човека у стилу руског председника Владимира Путина, наводи се у тексту.

Америчка агенција додаје да је каријеру почео као ватрени националиста који је заговарао идеју Велике Србије. Амбициозан и оштрог језика брзо је напредовао у Српској радикалној странци и постао близак партијском лидеру Шешељу и један од најистакнутијих националистичких политичара током ратова деведесетих.

Вучић је био министар информисања у влади Слободана Милошевића где је промовисао казнене законе против либералних медија и лично потписао наредбу о протеривању неких страних медија на почетку НАТО бомбардовања, наводи АП.

АФП Вучића описује као трансформираног лидера који је од бившег ултранационалисте и савезника Слободана Милошевића постао проевропски либерал.

У тој политичкој трансформацији, коју његови критичари виде као прагматичну а не идеолошку, Вучић, који води кампању за још четири године на власти, сада предводи напоре Србије да се придружи ЕУ, наводи француска агенција.

Вучић је перцепиран као поуздан партнер на Балкану који, такође, остаје пријатељ са традиционалним савезником Русијом, али његов "кооперативан" приступ значи да је Запад спреман да зажмури на једно око када је реч о разлозима за забринутост на плану унутрашње политике и његовом односу према критикама, додаје АФП цитирајући оцену политичког аналитичара Ђорђа Вукадиновића.

Они који га критикују, указује француска агенција, Вучића виде као ауторитарног лидера који није испунио своја обаћања о реформама и уклањању корупције већ је оштро ограничио слободу медија и централизовао доношење одлука.

"О њему постоје веома снажна мишљења на обе стране", каже тим поводом за АФП Џејмс Кер Линдзи, стручњак за Балкан са Лондонске школе економије.

Агенција подсећа да је Вучић завршио право и 1993. године ушао у Српску радиклану странку да би ускоро постао један од њених највиших функционера познат по тврдокорним говорима.

Још 2007. Вучић је рекао да ће његова кућа "увек бити сигурно уточиште за Ратка Младића", наводи АФП.

Вучић је изненадио посматраче 2008. године када је објавио прекид са радикалима и оснивањем Српске напредне странке десног центра са председником Томиславом Николићем, залажући се за сарадњу са Западом, наводи АФП цитирајући његове речи из интервјуа 2012. да "не крије да се променио" и да се "тиме поноси".

Овај промењени Вучић је масакр у Сребреници описао као "ужасан злочин" и посетио је како би одао пошту иако га је прошле године љутита гомила гађала камењенм и отерала са обележавања 20. годишњице масакра, додаје француска агенција.

Он се, такође, залаже за боље односе са Косовом, што је кључно за настојање обе стране да уђу у ЕУ и добио је похвале за показану саосећајност према избеглицама током мигрантске кризе. 

Вучић се сада представља као неуморни радник, једина особа која је у стању да привуче страна улагања и спроведе економске реформе које траже ЕУ и ММФ.

О његовом приватном животу мало се зна, наводи АФП.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару