Ђурђевић: Изборни процес обележили фалсификовани потписи

Председник Републичке изборне комисије Дејан Ђурђевић рекао је за РТС да предизборна тишина почиње вечерас у поноћ и трајаће до недеље у 20 часова. На Косову ће се гласати на 90 изборних места, навео је Ђурђевић и додао да су овај изборни процес обележили фалсификовани потписи.

Дејан Ђурђевић је, коментаришући наводе невладине организација ЦРТА да су кампању у Србији обележили фалсификовани потписи, потврдио да то јесте једна од карактеристика овог изборног процеса.

"Раније се то није дешавало или није у тој мери да преко 15.000 изјава бирача буде фалсификовано. Представници тих листа позвани су полицију и против њих су поднете кривичне пријаве", подсетио је Ђурђевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Указао је да је све спремно да изборе и истакао да је остало да се изборни материјал дистрибуира у нека места у централној Србији, Граду Београду и на КиМ.

Председник РИК-а је напоменуо да ће први обрађени резултати бити објављени у недељу око 22 или 23 часа. 

Подсетио је да вечерас у поноћ почиње предизборна тишина, која ће трајати до недеље у 20 часова.

"То подразумева забрану страначких скупова и страначчке пропаганде у средствима јавног информисања", рекао је Ђурђевић и додао да надлежност контролисања медија припада Регулаторном телу за електронске медије.

Према његовим речима, нека бирачка места у иностранству ће се затворити пре 20 часова по српском времену због временске разлике, али неће смети да објаве пребројане гласове.

Председник Републичке изборне комисије је напоменуо да позив за гласање није услов за остваривање бирачког права.

"Може да се оде на бирачко место и да се гласа. Потребан је важећи документ са фотографијом - возачка дозвола, лична карта, пасош", указао је Ђурђевић.

Када је реч о гласању на Косову и Метохији, председник РИК-а је рекао да ће се гласање спровести на 90 бирачких места.

"Када се затворе бирачка места, кутије ће се запечатити и уз техничку помоћ ОЕБС-а пренети у Рашку и Врање, где ће се отпечатити", навео је Ђурђевић.

Подсетио је да су становници Бујановца и Прешева бојкотовали попис, указујући да је то један од разлога зашто у тим местима има 12.000 више бирача него становника.

"На том списку је и дијаспора - они којима је овде пребивалиште, али не живе овде већ дуже време", напоменуо је председник РИК-а. 

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару