СДС и ЛДП оспоравају текст дописника ДПА из Београда

Либерално демократска партија и Социјалдемократска странка оштро су реаговале на текст Томаса Браја, који је објавио "Дојче веле" под називом "Вучићева снага - слабост опозиције", сматрајући да занемарује чињенице, а ослања се "на стварност српских таблоида и других контролисаних државних медија".

Либерално-демократска партија у саопштењу каже да је аутор текста (иначе дописник ДПА из Београда) лако могао да провери све своје наводе у контакту са ЛДП-ом, али то није учинио, што је, сматра, доказ лоше намере овога текста и фабриковања лажи, а СДС текст види као "медијски мрак власти који је прешао границе Србије".

По оцени ЛДП, такав текст и то непосредно пред изборе одражава једину жељу да се начини штета изборној листи на којој је та странка, а која је "тренутно једини чувар демократске и грађанске Србије".

СДС такође види текст Дојче велеа као очигледно заузимање стране и покушšај утицаја на ток изборне кампање у Србији.

"Сматрамо да је текст у коме се неосновано дискредитује наšа изборна листа, срамота за Дојче Веле. Желимо да верујемо да Дојче Веле није постао таблоидни медиј који извештава о предизборним кампањама у другим земљама тако што упућује личне увреде опозиционим кандидатима и да се ради о појединачном испаду новинара који очигледно не познаје основне стандарде и етику професије којом се бави", наводи се у саопштењу СДС.

Критикују се и домаћи медији који су текст пренели, уз констатацију да тиме настављају "свакодневну активност покуšаја да дискредитују последњу брану опозиције и демократије у Србији".

У делу текста који се бави тренутном влашћу, аутор је очигледно импресиониран тренутном популарношћу и снагом премијера, док за тренутну опозицију има много мање разумевања и углавном је посматра из ракурса који је Вучићева пропагандна машина наметнула друштву, оцењује ЛДП.

Та странка замера аутору да сва предизборна обећања види као готове чињенице, а сваки потез тумачи искључиво посвећеношћу реформама, док стање у медијима, правосуђу или друштву уопште тек овлаш помиње.

С друге стране, наводи се у саопштењу, по аутору је садашња опозиција крива за сва посртања Србије, њихова је владавина била обележена корупцијом крупних размера и велики број политичара дошао је до сумњивог богатства.

У том смислу, додаје се у саопштењу, дописник ДПА навео је неке од најпопуларнијих лажи о лидеру ЛДП, између осталог да је добио великодушни државни кредит за куповину једне прехрамбене фирме и да летује на ексклузивном острву са импозантном пратњом.

Летовање са импозантном пратњом постојало је само на насловним странама таблоида, као и повољни државни кредити и куповина прехрамбених фирми, одговара ЛДП и примећује да би озбиљан новинар ипак боље проверио такве наводе те сазнао да такав кредит никад није додељен Чедомиру Јовановићу, "као што би господин Брај то урадио када би писао о неком немачком политичару".

"Јасно нам је зашто нам екстремисти у Београду прете и лажу о нама, али није нам јасно зашто се тако понаша дописник реномиране агенције, а да није покушао да ни о једном свом написаном ставу добије одговор са наше стране", наводи ЛДП додајући да је језик којим пише Брај језик којим се већ 20 година оспорава Чедомир Јовановић, а који су увели у јавни дискурс Слободан Милошевић и Војислав Шешељ, када се као студент супротставио изборној крађи 1996.

Такву лажљиву аргументацију наставили су националисти после 5. октобра да користе и употребљавају преко таблоида, као освету због хапшења Милошевића, супротстављању екстремизму, вођењу мирољубиве регионалне политике, настојању да се створи модерна Србија, констатује ЛДП и примећује да пошто нису никада успели да оспоре његову политику, "обрачунавали су се са њим лично измишљајући и лажући о њему".

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару