Посматрачи ОЕБС-а: Мирно уочи избора, похвале РИК-у

Ограничена мисија за посматрање избора (ЛЕОМ), коју је успоставила Канцеларија за демократске институције и људска права (ОЕБС/КДИЛЈП), објавила је привремени извештај уочи превремених парламентарних избора у Србији 24. априла, у којем је похвалила рад Републичке изборне комисије и забележила одређене замерке.

Наведено је да је ЛЕОМ успостављен 18. марта и да Мисију предводи амбасадор Герт Хинрих Аренс, а да је састављена од десет стручњака са седиштем у Београду и 12 дугорочних посматрача (ЛТО), који су 25. марта распоређени на шест локација широм Србије. Чланови ЛЕОМ-а долазе из 18 земаља чланица ОЕБС-а.

ОЕБС констатује да, изузимајући закон којим се уређује финансирање политичких активности, закони који уређују изборе нису мењани након последњих парламентарних избора, али да су бројне претходне препоруке ОЕБС-а и његове Канцеларије за демократске институције и људска права (КДИЛЈП) и даље неразмотрене.

У вези са медијским представљањем странака, у извештају је наведено да медијски простор Србије заузимају бројни медији, надмећући се за релативно мало тржиште за оглашавање.

"Сматра се да Влада утиче на сектор медија и да постоји један општи тренд таблоидизације, уз тренутно сужен обим информативног програма. Ограничена посматрачка мисија ОЕБС/КДИЛЈП започела је 24. марта квалитативни и квантитативни мониторинг медија, и то седам ТВ канала и шест новина. До данас је поднето 13 приговора и жалби РИК-у, Управном суду и Уставном суду у вези са проглашењем четири изборне листе. У свим случајевима Управни суд је преиначио одлуке РИК-а", стоји у извештају.

ОЕБС наводи да је РИК до сада поштовао све законске рокове.

"Све одлуке су доношене на колегијалан начин, било једногласно или великом већином гласова. РИК је за ове изборе донео детаљна упутства, укључујући упутства за рад бирачких одбора на истовременом спровођењу парламентарних и локалних избора, као и садржај објава којима се врши едукација бирача путем јавних електронских медија уз симултано превођење на знаковном језику", констатује се и додаје да су саговорници ЛЕОМ ОЕБС/КДИЛЈП исказали високо поверење у рад РИК-а и да нико од њих није доводио у питање независност и професионализам тог тела.

У вези с уписом бирача у Јединствени бирачки списак, ОЕБС оцењује да је, иако закон гарантује јавност бирачког списка на општинском нивоу, Министарство за државну управу и локалну самоуправу донело упутство којим се дозвољава само појединачна провера евиденције уз коришћење јединственог матичног броја.

"Ово непостојање могућности јавног увида су критиковали неки саговорници ЛЕОМ ОЕБС/КДИЛЈП, који су такође исказали забринутост због тачности бирачког списка, нарочито у односу на преминуле особе и особе које су се одселиле из земље", наводи се у извештају.

У вези са подношењем изборних листа, у извештају стоји да су неки саговорници ЛЕОМ ОЕБС/КДИЛЈП изразили забринутост да овакве процедуре превише оптерећују, а да услов да се мора отићи у суд или код нотара, може имати обесхрабрујући ефекат на неке бираче.

ОЕБС у извештају анализира и окружење у којем се одвија изборна кампања.

"Већина странака спроводи своју кампању организовањем скупова и путем рекламних материјала (постери и билборди).

Опозиционе странке су се жалиле ЛЕОМ ОЕБС/КДИЛЈП да им је због недостатка новца, могућност да купе изборне рекламе на билбордима, или у штампаним и електронским медијима ограничена.

Насупрот томе, билборди и постери на којима се промовише СНС су преовлађујући. Додатно, и СНС и њихови коалициони партнери користили су званичне догађаје, као што је обилазак школа, отварање јавних институција и фабрика за преношење својих изборних порука", пише у извештају у којем се констатује и да су СНС и Савез војвођанских Мађара имали подршку страних државника.

ОЕБС закључује да је, укупно гледајући, окружење у којем се одвија изборна кампања мирно, мада је ЛЕОМ ОЕБС/КДИЛЈП добио информације о неколико примера насиља у којима су учествовали политички активисти.

"Највећи број саговорника ЛЕОМ ОЕБС/КДИЛЈП сматра да су опозиционе странке биле склоне коришћењу негативне кампање усмерене против владајућих странака уместо фокусирања на сопствене програме. Употреба провокативне и популистичке реторике примећена је на скуповима Српске радикалне странке (СРС) и у медијским иступима Странке демократске акције (СДА).

У вези са финансирањем предизборне кампање, у извештају се наводи да препоруке ОЕБС/КДИЛЈП које нису разматране јесу одређивање лимита за највиши могући потрошени износ, скраћивање рокова за подношење финансијских извештаја, подношење извештаја пре дана избора, увођење кратког рока за њихово објављивање као и увођење пропорционалних и дестимулишућих санкција.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару