Дојче веле: Вучићева снага – слабост опозиције

Све досадашње анкете јасно предвиђају победу Српске напредне странке актуелног премијера Александра Вучића, пренео је немачки радио "Дојче веле" анализу немачких медија о стању уочи ванредних парламентарних избора у Србији. Једино је питање, како се наводи, да ли ће СНС придобити више или мање од половине бирача, којих је у Србији 6,7 милиона.

СНС има велику предност у односу на следећу по снази Социјалистичку партију Србије, партију насталу из бивше Комунистичке партије коју је преименовао "аутократа Слободан Милошевић", политичар који је умро у притвору Међународног трибунала за ратне злочине у Хагу, истиче се у тексту.

Велику непознаницу, истиче се, представљају екстремни радикали, који би могли да доживе велики узлет после прошломесечне ослобађајуће пресуде Хашког трибунала њиховом партијском вођи Војиславу Шешељу.

Позивајући се на српске аналитичаре, у тексту се наводи да је Вучић изборе расписао јер жели да добије на времену како би спровео одавно обећане корените реформе.

"Пре него што санира десетак пропалих великих државних фирми и десетине хиљада људи остану без посла, Вучић жели да осигура још један пун мандат", преноси Дојче веле и додаје да му је рачуница да ће се економија опоравити, те да ће грађани имати више новца у џепу, па за четири године нико више неће причати о болним отпуштањима.

Критичари, наводи Дојче веле, оптужују Вучића за гушење медијских слобода, за блокаду државних институција као и за мешање у рад правосуђа.

Ипак, упркос нетрпељивости према њему, тренутно не постоји озбиљна алтернатива Вучићу, а разлог је посвађана и поцепана опозиција, наводи се у анализи коју преноси Дојче веле.

"Бивши председник Србије Борис Тадић је најбољи пример за аутодеструкцију из егоистичких и нарцистичких мотива. Бивши председник некада моћне Демократске странке је сталним свађама довео до тога да та партија постане потпуно безначајна", наводи Дојче веле.

Осим тога, указује се, садашња опозиција се највероватније сама довела у ову ситуацију.

"Наиме, време њене осмогодишње владавине, све до 2012, било је означено стално новим случајевима корупције великих размера и праксом лошег пословања. Велики број политичара из тог блока успео је на сумњив начин да дође до огромног богатства", пише Дојче веле.

Тако се, наводи се даље, некадашњи студентски вођа Чедомир Јовановић, чија Либерална партија није више у парламенту, радо показује као добростојећи хедониста: Хели-скијање у Пакистану, одмор на острву џет-сета - на грчком Миконосу и то са импозантном пратњом, као и великодушни државни кредити за куповину једне прехрамбене фирме.

"У земљи са просечним платама од 360 евра то није баш популарно. Зато су велики делови становништава изгубили наду да ће се социјална, друштвена и економска ситуација ускоро поправити", истиче се у анализи.

Указује се да је у једној анкети, више од 70 одсто студената навело да ће после стицања дипломе потражити посао у иностранству.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару