ДСС и Двери: Решићемо проблеме грађана задужених у "швајцарцима"

Председници Демократске станке Србије и Српског покрета Двери, Санда Рашковић Ивић и Бошко Обрадовић, потписали су за Удружењем банкрарских клијената "Ефектива" Декларацију којом се обавезују да ће помоћи да се реши проблем грађана задужених кредитима у шварцарским францима.

"Око 20.000 породица у Србији је у ризику да падне у дужничко ропство и буде истерано из својих станова које не могу да плаћају јер су се задужили у швајарским францима", рекла је Санда Рашковић Ивић, на конференцији за новинаре, испред зграде Владе где чланови "Ефективе" данима кампују у знак протеста.

Према њеним речима, потребно је да се комплетан дуг који свака од ових породица има претвори у дуг у еврима, на дан када је узиман кредит.

Истакла је да Народна банка Србије није ништа учинила да овим грађанима реши проблем иако зна да су многе банке пласирале швајцарце, а узимале евре и тако зарађивале и опљачкале грађане.

Обрадовић је рекао да патриотска коалиција подржава "Ефективу" да се открије истина о пљачки грађана Србије коју чине стране банке са "највећим каматним стопама у читавој Европи и деру кожу са леђа грађана".

Ми размишљамо и о томе да треба све кредите индексиране у страним валутама вратити у динар, у нашу домаћу валуту, да банкарски зеленаши не би узимали своје провизије на валутним разликама, рекао је Обрадовић.

Према његовим речима, намера је да се донесе закон о заштити презадужених породица како нико неће смети да им одузима дом и шаље на улицу када нису у прилици да врате своје кредите, плаћају комуналне услуге, јер су остали без посла у пљачкашким приватизацијама и на други начин.

Ми ћемо, тим законом, део дугова отписати, а остатак дуговања репрограмирати за време када буду породице поново платежно способне и могу да врате своје кредите, каже Обрадовић.

Обрадовић је додао да би банке у Србији требало додатно опорезовати јер оне морају да поделе кризу са грађанима и привредом.

Председник "Ефективе" Дејан Гавриловић је захвалио на подршци да се реши проблем који задужени у швајцарским францима имају, напомињући да је такав проблем већ решен свуда у региону, али не и у Србији, наводећи да је Ефектива позвала све странке да помогну.

Потписници се Декларацијом обавезују да ће након избора, уколико буду у власти, у року од 30 дана од формирања Владе, донети Закон о конверзији кредита индексираних у швајцарским францима у кредите индексиране у еврима по паритету који је важио на дан када су кредити одобрени.

субота, 06. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару