Тадић: Власт је системски уништавала опозицију

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић рекао је да очекује да коалиција има доминатан утицај у формирању Владе и истакао да се Србија суочава са великим економским и социјалним проблемима, које власт не решава већ се само бави манипулацијама и изградњом култа личности.

"Нема дилеме да не можемо да будемо први зато што смо у сваком смислу у неповољној ситуацији", рекао је Борис Тадић у интервјуу за Фонет. Додао је да је власт финансијски уништавала и тиме полако гасила опозицију у Србији.

Напоменуо је да је његова коалиција "Савез за бољу Србију – СДС, ЛДП, ЛСВ" пре четири дана израчунала да је имала 20 секунди на јавном сервису, а владајућа коалиција 20 сати.

"То је једна манипулација медијским сектором незабележена у новијој стварности Србије и зато је њихова предност у односу на нас као у трци на 800 метара када су они круг и по у предности", илустровао је Тадић.

Према речима Тадића, власт је системски уништавала опозицију, прво финансијски и истовремено је манипулисала јавним мнењем тако да код грађана створи утисак да је врлина уништити политичке странке, иако је јасно да без странака нема ни демократије, а самим тим ни развоја.

Тадић је напоменуо да је предлагао уједињене грађанске демократске опозиције, али да то није прихватила Деморкатска странка.

Ипак, нада се сарадњи грађанских, проевропских странака после избора, 24. априла.

"Наравно, да се не бисмо уједињавали ни са Шешељем ни са онима који су против европских интеграција. То су дијаметрално супротни полови политике. Ми не припадамо том политичком блоку који мења своја мишљења, а којем припадају Вучић и Дачић", поручио је Тадић.

Говорећи о економији и резултатима актуелне владе, Тадић је оценио да је она "апсолутно на дну у сваком смислу" у погледу инвестиција и раста бруто домаћег производа.

Није реформа смањење буџетског дефицита, реформа је да се да подстицај за покретање производње, сматра Тадић који је указао да је владајућа коалиција успела да привуче мање инвестиција него Влада Мирка Цветковића у последњој години мандата.

Напоменуо је и да је актуелна владајућа коалиција увукла Србију у кризу буџетског дефицита, а не претходна власт како се то тврди.

Ова коалиција је у првој години мандата до небеса подигла буџетски дефицит, а онда се хвали да га је спустила испод четири одсто, указао је Тадић.

"И ми смо се задуживали, али много мање него ова Влада, а одлуке о задужењима су биле одлуке тадашње Владе и надлежних институција", објаснио је Тадић.

Било је много лажи и обмана, додао је Тадић.

"Једна од њих да сам се ја мешао у рад Владе, да сам наметао гувернеру и другим институцијама шта ће да раде. То је бесмислица", закључио је Тадић и објаснио да је служио као сервис Владе и да је помагао у привлачењу инвестиција и повољних кредита.

Тадић је признао да за време његовог мандата на дужности председника Србије није успешно извршена реформа правосуђа.

"Није добро што није реформисано правосуђе. То је био озбиљан проблем и моје власти у време када сам био председник, иако ја нисам био суштински одговоран него Влада, али примам и ту одговорност на себе", напоменуо је Тадић.

Подвукао је да упркос проблемима у правосуђу, за време тадашње Владе није заустављен инвестициони процес.

Огромна је штета што немамо коначно реформисано правосуђе, јер кудикамо бисмо лакше прошли поглавља 23 и 24 него сада, сматра Тадић.

Оценио је и да је могуће вратити пензије које су смањене, али је додао да је питање плата у јавном сектору нешто друго и да грађани треба да знају да држава има право да их смањи услед кризе.

Као један од кључних проблема у Србији данас Тадић је навео "драматичан раст" броја апсолутно сиромашних и то са 499.000 у 2012. на 635.000 у 2015. години.

То је податак који Влада Србије, навео је Тадић, заташкава лажно тврдећи да је смањен број незапослених у Србији.

"Власт не сме да призна да смо у опасности, него иде из изборног процеса у изборни процес, што значи из ванредног стања у ванредно стање, приказујући да све зависи од тога да ли ће Александар Вучић остати на власти. То је изградња култа личности", сматра Тадић.

Осврћући се на регионалну сарадњу, Тадић је оценио да је више него очигледно да власт само формално прихвата идеју регионалне сарадње.

Ради се о политици сталног паљења ватре и гашења пожара, објаснио је, а као пример навео тензије настале у вези са питањем балистичких ракета.

"Ко се игра ватром регионалних сукоба и тензија, типа ко ће имати више балистичких ракета, Хрватска или Србија, као и реторичким надметањима о спирали насиља, после одлука Међународног суда у Хагу, тај не разуме колико смо ми у опасности да потонемо у насиље и да се из тога поново извлачимо деценијама", указао је Тадић.

Он је оценио да власт невероватно манипулише међународном подршком, која једним делом стварно долази из света, али само зато што власт сарађује на тему Косова и Метохије.

Сада имамо законе Косова и на северу, што није било у моје време и немао више могућност за изградњу снажних институција за Србе у том делу Косова и Метохије, али и то је боље него да смо имали перманентни конфликт, закључио је Тадић.

субота, 06. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару