Издат налог за саслушања због фалсификовања потписа

Заменик тужиоца у Првом основном јавном тужилаштву Лепосава Вујановић Порубовић изјавила је да је то тужилаштво издало налог да се саслушају подносици изборних листа на којима су потписи грађана били фалсификовани, а што је утврђено графолошким вештачењем.

Вујановић Порубовићева је рекла да су тим налогом обухваћене и друге особе које су повезане са изборним листама, претходно предатим Републичкој изборној комисји (РИК) а на којима је полиција утврдила да се налазе фалсификовани потпис, пренела је Бета.

"Издат је налог да се саслушају све особе које су били подносиоци листа као и друге особе које су биле повезне с тим листама и поступак сада иде својим током", рекла је она.

Вујановић Порубовићева је навела и да је Национални криминалистички центар (НКЦ) графолошким вештачењем утврдио да су потписи на неколико изборних листа фалсификовани и да је о томе обавештен РИК.

"РИК је обавештен о налазу НКЦ-а због хитности поступка, иако тужилаштво није још добило писани налаз о графолошким вештачењима", рекла је она.

Полиција проверава аутентичност одређеног броја изјава грађана на листама Јединствене руске странке (ЈРС) и Републиканске странке.

Листа ЈРС-а садржи 12.125 изјава бирача, од којих је 4.845 изјава сумњиво, па је тужилаштво дало налог Националном криминалистичком центру да се изврши вештачење спорних изјава.

Такође, РИК-у је достављена листа Републиканске странке са 11.571 изјавом грађана, а сумњиво је 889 изјава, због чега је и та листа на провери у полицији.

Још једна листа на провери у тужилаштву и полицији

Прво основно тужилаштво у Београду дало је налог полицији за прикупљање обавештења поводом још једне, до сада већ треће изборне листе, за коју Републичка изборна комисија сумња да садржи одређени број неаутентичних изјава грађана.

У питању је изборна листа коалиције Демократске заједнице војвођанских Мађара и Демократске заједнице војвођанских Хрвата, под називом "Мађарски покрет".

РИК је одбио проглашење ове листе, јер је утврђено да није имала потребних 10.000 потписа, будући да је за 1.611 утврђено да је оверено печатом који није у функцији.

Приликом провере потписа грађана утврђено је да је део потписа фалсификован, односно оверен неважећим печатом Првог основног суда у Београду.

После затражене провере, шефица овере тог суда је истакла да се печат са римским бројем III, којим су оверене изјаве бирача, не користи још од јануара 2015. године јер је оштећен и запечаћен у сефу Првог суда.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару