Фактор плус: Највећа подршка листи СНС-а

Листа "Александар Вучић-Србија побеђује" има подршку 50,9 одсто бирача, а њен лидер Александар Вучић, према мишљењу испитаника, у највећој мери доприноси развоју добрих односа између Србије и Русије али је и најбољи заступник европских идеја и вредности.

Према истраживању "Фактор плуса", следе листе "Ивица Дачић-СПС-ЈС-Драган Марковић Палма" са 12,3 одсто, затим "Др Војислав Шешељ" са 7,8, листа "За праведнију Србију-Демократска странка"са 5,7 одсто.

Листа "ДСС-Двери-Санда Рашковић Ивић-Бошко Обрадовић" има подршку од 5,1 одсто, "СДС-ЛДП-ЛСВ-Савез за Србију" пет одсто, нека друга странка 4,7, а листа "Доста је било" Саша Радуловић 4,5 одсто.

"Коалиција Србија побеђује убедљиво је на првом месту, на другом је коалиција СПС и Једниствена Србија, на трећем СРС, а након тога имамо један скуп странака који имају такође политичку релевантност. У овом тренутку то су коалиција За праведнију Србију-ДС, колација ДСС и Двери и коалиција Савез за бољу Србију. То су оне коалиције које би прешле цензус", рекао је аналитичар Дејан Вук Станковић.

Како каже, озбиљан резултат и шансу да уђе у парламент има и покрет "Доста је било" Саше Радуловића, који је направио значајан скок у односу на претходно истраживање.

Тај покрет, како је речено, више бележи раст на незадовољству грађана него због нечега што могу да понуде.

Иначе, према истраживању 55 одсто испитаника би изашло на изборе да се они одржавају у недељу, 20 одсто не би изашло на биралишта, а 25 одсто не зна да ли би изашло на изборе.

Вук Станковић додаје да је кампања подигла излазност која је далеко испод европског просека.

Од анкетираних грађана, 81 одсто њих зна за кога би гласало, док 19 одсто каже да не зна.

Истраживање је показало и да 24 одсто испитаника сматра да је досадашња предизборна кампања стандардна, 20 одсто да је умерена, 19 одсто да не зна, 18 одсто да је готово и нема, а осам одсто сматра да је жестока.

Вук Станковић објашњава да предизборна кампања нема јасну и недвосмислену централну тему, већ има више тема око којих се у политичком смислу "ломље копља" од оних државних који се тичу неке спољно-политичке оријентације земље преко питања која се односе на унутрашњу политику.

"Оно што се о кампањи може рећи јесте да је она прилично оштра и да већ последњих десетак дана имамо врло затегнуте односе између политичких странака и јасно опредељујуће поруке и поруке које имају за циљ да што више поларизују политичку сцену, не би ли значајан број грађана који се још увек нису у потпуности определили навели на то да гласају", рекао је Вук Станковић.

Истакао је да треба очекивати да ће се тако нешто интезивирати у недељу и по дана колико нам предстоји до изборне ћутње.

На питање који српски политичар у највећој мери доприноси развоју добрих односа између Србије и Русије 42 одсто њих сматра да је то премијер Александар Вучић, на другом месту је Томислав Николић са 30 одсто, Ивица Дачић са 21 одсто, Ненад Поповић 17 одсто и Војислав Шешељ са 12 одсто.

Премијер Вучић, је по мишљењу испитаника, и најбољи заступник европских идеја и вредности, на другом месту је функционерка СНС-а и министарка Зорана Михајловић, док је на трећем месту са 23 одсто Борис Тадић.

Према истраживању, са 17 одсто, на чевртом месту се налази Бранко Ружић, а на петом, са 14 одсто, Бојан Пајтић, док следи ивица Дачић са 10 одсто.

Истраживање је рађено од 3. до 10 априла, телефонском анкетом, а узорку од 1.200 испитаника.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару