У поноћ истиче рок за предају изборних листа РИК-у

Рок за предају изборних листа Републичкој изборној комисији за парламентарне изборе у Србији истиче у поноћ. Повлачење изборних листа могуће је најкасније до 12. априла, такође у поноћ.

Републичка изборна комисија има обавезу да најкасније 13. априла у поноћ утврди и објави збирну изборну листу у "Службеном гласнику".

РИК је до сада прогласио 13 изборних листа за предстојеће ванредне парламентарне изборе.

Грађани Србије ће на предстојећим изборима гласати на 8.378 бирачких места.

На територији Србије биће отворено 8.311 бирачких места, у затворима 29, док ће у иностранству бити отворено 38 бирачких места.

Рок за закључење бирачког списка и одређивању укупног броја бирача истиче данас, а објављивање у "Службеном гласнику" предвиђено је одмах по добијању решења о закључењу бирачког списка.

Према Закону о јединственом бирачком списку, министарство надлежно за послове управе решењем закључује бирачки списак 15 дана пре дана избора и у решењу утврђује укупан број бирача у Републици Србији, у свакој јединици локалне самоуправе и на сваком бирачком месту. 

Решење о закључењу бирачког списка доставља се Републицкој изборној комисији најкасније у року од 24 часа од његовог доношења.

Како пише у Роковнику за вршење изборних радњи, то решење најкасније до 9. априла треба да буде достављено РИК-у, да би одмах по добијању оно било објављено у "Службеном гласнику". 

Процедура даље предвиђа да се до 21. априла обави пријем у РИК-у решења Министарства државне управе и локалне самоуправе о упису у бирачки списак или променама у бирачком списку по закључењу бирачког списка, а да одмах по њиховом упису у бирачки списак следи утврђивање и објављивање у "Службеном гласнику" коначног броја бирача у Србији. 

Из Министарства за државну управу и локалну самоуправу саопштено је 9. марта да је на тај дан у Јединствени бирачки списак уписано 6.734.802 бирача и да ће укупан број бирача са правом гласа објавити РИК и то 72 сата пре одржавања избора.

Грађани могу на сајту Министарства за државну управу и локалну самоуправу да провере да ли су уписани у јединствен бирачки списак.

Уколико грађанин није уписан у бирачки списак, а стекао је пунолетсво после закључења бирачког списка, односно 15 дана пре дана одржавања избора, општинске и градске управе су у обавези да од тренутка када се избори распишу сва лица која пуне 18 година са даном одржавања избора, упишу у бирачки списак. 

Ако грађанин који је постао пунолетан утврди да општинска или градска управа то није урадила, треба да се са личном картом или изводом из матичне књиге рођених обрати општинској управи по месту пребивалишта и затражи да буде уписан у бирачки списак. 

Предизборна тишина током које је забрањена изборна пропаганда, почеће 21. априла у поноћ и трајаће до затварања бирачких места 24. априла.

петак, 26. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару