ПС СЕ: Предизборна кампања тече мирно и без ограничења

Делегација Парламентарне скупштине Савета Европе која је боравила од 3. до 6. априла у Србији, закључила да се предизборна кампања уочи парламентарних избора одвија мирно и без ограничења и да сви политички учесници могу у кампањи да наступају слободно и без ограничења.

Четворочлана међустраначка предизборна делегација ПС СЕ посетила је Србију како би проценила ток припрема и политичку климу уочи избора који ће бити одржани 24. априла, саопштила је ПС СЕ.

Правни оквир за парламентарне изборе пружа чврсту основу за спровођење демократских избора, у складу са принципима Савета Европе, наводи се у саопштењу.

Делегација наводи да је обавештена о изолованим случајевима насиља над представницима опозиционих странака и у том погледу осуђује сваки случај насиља, чак и изолован, истичући да би такве случајеве морале недвосмислено да осуде све политичке странке.

"Делегација је информисана и о поларизацији друштва уочи избора и растућој популарности екстремистичких мишљења, што би могло да изазове додатну тензију", наводи ПС СЕ.

У саопштењу се каже и да, према оцени делегације, Републичка изборна комисија ради на транспарентан и ефикасан начин, те да политички кандидати имају поверења у њен непристрасан и неутралан рад.

Регистровање кандидата је, како се додаје, инклузивно и нема забринутости у погледу тачности гласачких листа, али делегација наводи да је обавештена о проблемима у вези са транскрипцијом имена на гласачким листама у областима са националним мањинама, те позива РИК да провери те тврдње како би избегла могуће проблеме на дан избора.

Кад је реч о финансирању изборног процеса и кампање, делегација ПС СЕ оцењује да многе кључне препоруке ПС СЕ и Венецијанске комисије Савета Европе остају непримењене и изражава наду да ће та питања бити у врху приоритета новог српског парламента.

"Закон о медијским слободама и равноправном приступу свих политичких такмаца се у потпуности примењује. Медијско окружење је плуралистичко, али је недовољна транспарентност медијског власништва", констатује делегација, додавши да су многи медији и даље сконцентрисани у рукама богатих појединаца, што сматра трајним проблемом.

Делегација ПС СЕ наводи и да је обавештена да не добијају све политичке странке исти простор у медијском извештавању.

Такође, делегација изражава жаљење што парламент није именовао свих девет чланова Републичке радиодифузне агенције, за коју оцењује да има кључну улогу у обезбеђивању непристрасног праћења предизборне кампање, као и уравнотеженог медијског извештавања.

ПС СЕ у саопштењу подсећа да је посматраче слала на све изборе у Србији од 2000. години и најављује да ће њена 22-члана делегација посматрати изборе 24. априла.

петак, 26. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару