Синдикално учешће у изборима само у траговима

Изборну трку са политичарима неретко трче и синдикати. Док су поједине синдикалне организације у Србији изричито против директног учешћа на изборним листама, друге су начелно за то, али изгледа не и у овом изборном циклусу.

Из штрајкачког одбора у власт - радници ФАП-а, кажу, извукли су поуку из преговора са Владом око исплате заосталих зарада. Пут до преговарачког стола у Београду, верују, води преко локалне самоуправе у Прибоју. Синдикално-политички циљ 14 кандидата је одбор локалне скупштине само за питање ФАП-а.

"Наша прича ће да буде да изнутра локалној самоуправи дамо додатни аргумент да ФАП остане", каже Милан Мршевић из Радничког покрета за опстанака ФАП-а.

Против приватизације - подршку коалицији ДСС-а и Двери потписао је Самостални синдикат Телекома из Ниша. Позивају се на чланство у Савезу самосталних синдиката Србије, али им овај синдикат припадност одриче.

"Појединци и групе злоупотребљавају знак и име Савеза самосталних синдиката Србије, упркос томе што су чланови Већа синдиката одлучили да се СССС неће укључивати у предизборну кампању", наводи се у саопштењу.

У кампањи нема ни Асоцијације слободних и независних синдиката, иако политички ангажман синдикалаца подржавају. Посланица са листе ЛДП-а 2012. године, Ранка Савић у актуелну партијску понуду, каже, не верује.

"Штета је што се губи та могућност да представник синдиката устане и говори о проблемима запослених. Желимо такву политичку опцију који ће нам давати наду да нешто мењамо", истиче Ранка Савић.

Парламентарно искуство из редова демократа у прошлом изборном циклусу неће поновити ни "Слога". "Независност" је, традиционално, ван изборне трке.

Синдикално-политичка апатија учинила је сувишним питање да ли је учешће синдиката у политици борба за права радника или право њихових представника на фотељу.

"Раније сте имали ситуацију да мали синдикати иду на листу странака за једно или два изборна места, пошто су мењали интензивно партнере, и то се показало неупотребљивим или је њихова преговарачка позиција за странке и страначке коалиције слаба. Ови велики су прорачунали да не могу да стану ни на једну листу, јер би то било против воље већине чланства", рекао је професор Зоран Стојиљковић из УГС "Независност".

Већина критика синдикалних вођа иде на рачун кокетирања са партијама, упркос званичном одсуству са изборних листа. Од питања - кандидат или не, додаје Стојиљковић, важније је да се социјални дијалог обнови.

петак, 26. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару