Чанак: ЛСВ мора бити брана растућем фашизму

Председник Лиге социјалделомкрата Војводине Ненад Чанак је на предизборној конвенцији те странке, одржаној у великој сали Српског народног позоришта у Новом Саду, рекао да ЛСВ мора бити брана растућем фашизму који је не само у региону него и у целој Европи почео да диже главу.

Ненад Чанак је нагласио да је антифашизам прва и никад занемарена особина Лиге социјалдемократа Војводине од које се никада и у ни у ком делу не може одустати, истакавши да око тога нема погађања ни компромиса.

"На нашој листи за републичке изборе чији су носиоци Борис Тадић и Чедомир Јовановић, а ја сам први на листи, налазе се и људи који нису страначки ангажовани, али су проверени антифашисти који ће знати и који знају да се супроставе фашизму, том највећем злу који је Европа видела", рекао је Чанак.

Рекао је да је Војислав Шешељ ослобођен оптужнице пред Хашким трибуналом, да се у Србији рехабилитују Дража Михаиловић и Милан Недић, да је на делу прекрајање историје и запитао се да ли је следећи корак да се рехабилитује Адолф Хитлер.

"На нама је да кажемо - Лепо је што сте ослободили Шешеља, али то што сте га ви ослободили не значи да му се неће судити овде, због свега што је урадио", истакао је Чанак.

Према његовим речима, Војводине ће бити онолико колико ће бити Лиге социјалдемократа Војводине, јер су, како је нагласио, једино чланови ЛСВ-а спремни да бране интересе Војводине, односно интересе грађана који живе у њој.

"Мора се знати ко је за шта одговоран, мора се успоставити политика чистих рачуна, а чисти рачуни нису могући ако не постоји Завод за статистику Војводине, односно ако не постоји могућност да се тачно установи количина новца која долази из Војводине у заједничку касу и шта се са тим новцем догађа. Постојање Завода за ститистику Војводине би прекинула сва нагађања да ли Војводина доприноси више или мање, да ли напредује или назадује. Чим се такве ствари разреше, тог момента имате ситуацију да се може правити добра стратешка политика којом се може изаћи из кризе", рекао је Чанак.

Истакао је да када се, како је рекао, "новац са свих страна гура на једну хрпу и не гледа одакле је тај новац дошао, већ само шта ће се из те хрпе захватити, само се диже тензија према Београду и централним властима", па је онда, по њему, врло лако скренути у "којекакве негативне воде".

Костреш: Промена Устава неопходна

Заменик председника ЛСВ-а Бојан Костреш је рекао да се та странка 26 година бори да у Уставу Републике Србије пише да Војводина мора имати законодавну, извршну и судску власт и изворне приходе, истакавши да је промена Устава неопходна, а да су чланови ЛСВ-а једини који тај посао могу на прави начин привести крају.

Позвао је чланове и симпатизере Лиге социјалдемократа Војводине да на изборима 24. априла, како је рекао, "покажу да знају да победе".

Чланица председништва ЛСВ-а Маја Седларевић је рекла да је више од 50 одсто младих у Војводини и Србији незапослено, да завршавају факултете за непостојећа занимања и да након тога најчешће одлазе у иностранство у потрази за послом, истакавши да се ЛСВ залаже за такву реформу школства и образовања да млади људи могу да се заврше факултете са којима се могу запослити у Србији, а не, како је рекла, да завршавају факултете у Србији да би тражили посао у иностранству.

Маја Седларевић је јавно обећала председници да ће се сви одборници и посланици ЛСВ-а залагати за увођење персоналних асистената за студенте са инвалидитетом који би били плаћени из буџета, за шта је, како је нагласила, "потребно издвојити само 0,1 одсто буџета Града Новог Сада".

Први на листи ЛСВ-а за Локалне изборе за Скупштину Града Новог Сада Роберт Колар је рекао да је та странка у неколико наврата била у власти у Граду Новом Саду и то као мањински партнер, а да су ресори које су водили кадрови те странке увек остваривали најбоље резултате, што су, како је нагласио, касније злоупотребљавали већински партнери.

Потпредседник ЛСВ-а Бранислав Богарошки, који је и први на листи те странке за покрајинске изборе, на данашњој конвенцији је рекао да ће ЛСВ инсистирати да се аграрни буџет одвоји од републичког буџета и да се донесе на пет година, а да износи најмање 460 милиона евра.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару