Изборна битка за Врачар

Једна од најзанимљивијих битака на изборима 24. априла водиће се за Врачар. Више од 22 године тамо владају демократе и још од Милошевићевог времена ником није полазило за руком да их уздрма. Напредњаци су сада решени да освоје то утврђење. ДС, с друге стране, да се учврсти на врачарском трону.

Неочекиван призор на платоу код Каленић пијаце – једни уз друге напредњаци, демократе, "Доста је било"... Њихови волонтери заједно и у миру деле пропагандне материјале Врачарцима.

Али није тако мирно у кампањи за изборе на тој општини. Колико су важни показује и то што су, за разлику од републичких, ујединили ДС, СДС, ЛДП, Нову странку и Левицу Србије у листу коју су симболично назвали "Врачар слободно".

"Они кажу Врачар ће пасти. Листи 'Врачар слободно – Бане Кузмановић' је важно да грађани имају сигурност да ће се програми на које су они навикли последњих година наставити", каже Бранимир Кузмановић.

На другој страни, напредњаци су решени да се оштро супротставе. Поносно истичу да су сви њихови кандидати за Врачар завршили факултет – међу њима су универзитетски професори, један академик, бивши спортисти, али и министар Селаковић, Марко Ђурић, Горан Весић...

"Није то неуобичајено, ми смо сви Врачарци, ми смо као СНС хтели да пошаљемо две поруке грађанима Врачара. Прво, да смо своје најбоље људе ставили на листу. Друга наша порука је да смо кандидовали људе који су у протекле две године урадили много за Врачар", наводи Горан Весић.

На изборима 2012. демократе су у овој општини освојиле готово 50 одсто гласова или 25 мандата, а листа Српске напредне странке 16 процената и седам одборничких места.

Може ли ДС, који је на власти од 1994, освојити још један мандат на Врачару или ће напредњаци први пут ући у зграду једне од најатрактивнијих београдских општина – то је питање чији одговор има и симболичко значење.

"На неки начин победа на Врачару би била једна врста сатисфакције Александру Вучићу и корак ближе томе што он жели да се етаблира у неком делу слоја који је грађански, а не само код својих традиционалних бирача, а за Демократску странку и њене деривате би то био симболички пораз", сматра Зоран Пановић из листа Данас.

Прошле недеље на Врачару се пријавила и нова листа "Паткица – не Београду на води" и додатно узбуркала ствари и унела конфузију. Успротивила се Иницијатива "Не давимо Београд", али и ДС оптужујући напредњаке да стоје иза те приче. Горан Весић то одлучно одбацује и одговара контраоптужбама на рачун странке из Крунске: "Ви сте творци измишљених листа на локалним изборима 2012". Носилац "спорне" листе огласио се само саопштењем, негирајући везе са било којом странком.

недеља, 28. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару