Фактор плус: Листа око СНС-а бележи раст рејтинга

Листа коју предводи СНС бележи раст рејтинга, па она, према најновијим истраживањима агенције "Фактор плус", има 52,6 одсто подршке грађана, речено је на данашњој конференцији за новинаре те агенције, на којој се чуло и да грађани највише поверења имају у поступке лидера СНС Александра Вучића.

До раста поверења у коалицију око СНС, како је објаснио аналитичар Дејан Вук Станковић, дошло је због удруживања са више странака, али и позитивне кампање коју води Вучић и његове способности да директно одговори на приговоре опозиције.

Подсећајући да је СНС у последњем истраживању имала 49,1 одсто подршке, Станковић је навео да се пораст рејтинга коалиције окупљене око СНС може објаснити и тиме што опозиција није артикулисала незадовољство у друштву.

Истраживање је показало да листа око СПС има 11,9 одсто, а да би цензус прешле и СРС и листа око ДС, које би оствариле по 6,1 одсто подршке, као и коалиције ДСС-Двери, са 5,5 одсто подршке, и СДС-ЛДП-ЛСВ, са пет одсто подршке грађана.

Станковић каже да ће рејтинг радикала у великој мери зависити од пресуде њиховом лидеру Војиславу Шешељу, која се очекује 31. марта.

"Ако ове пројекције буду тачне, будући парламент ће бити разноврстан и биће огледало свих слојева у друштву", рекао је Станковић, додајући да је покрет "Доста је било" забележио мали скок - са три одсто подршке у претходном истраживању на 3,3 одсто у овом.

Према истраживању, највећи број грађана, њих 58 одсто, одобрава оно што ради и говори Вучић, а најмање одобравају оно што раде и говоре лидер ДС Бојан Пајтић и Шешељ.

Истраживање, које је рађено на узроку од 1.100 испитаника, у периоду од 17. марта до 24. марта, показало је и да би на изборе, када би били одржани у недељу, изашло 54 одсто грађана, што се, према Станковићу, креће мање-више у границама очекивања.

Станковић је приметио и да досадашња кампања није значајно подигла заинтересованост грађана за изборе и да је показала да су странке у кризи, како по питању креативности, тако и у финансијском погледу.

Станковић је додао и да је истраживање показало да је знатно већи проценат оних који недвосмислено знају за кога ће гласати на изборима 24. априла, будући да је 81 одсто грађана одговорило потврдно на питање да ли знају за кога би гласали.

Према истраживању, грађани се најчешће о кампањи информишу преко телевизије и дневних новина, а од нове владе највише очекују више инвестиција и радних места (71 одсто) и борбу против корупције (41 одсто).

"Може се рећи да грађани очекују више хлеба и правде", рекао је Станковић, који је са директором и власником те агенције Владимиром Пејићем поручио да истраживање није финансирао нико и да немају потребе да за "пар стотина евра" продају свој кредибилитет.

понедељак, 29. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару