Јовановић: Потребан нови договор са ЕУ

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је да се Србија ка ЕУ креће сувише споро, процедурама дефинисаним пре 20 година, напомињући да је из тог разлога потребан нови договор са Унијом.

"Очигледно је да ми до ЕУ, према којој се крећемо кроз поглавља и преговоре, нећемо стићи брзином која би већину друштва уверила да је идеја европске Србије позитивна реалност, а не утопија. Друштво је уморно од такве врсте европских интеграција. Ми се ка Европи крећемо процедурама које су дефинисане пре 20 година, за оне који су тада кренули ка њој. Нама треба нови договор са ЕУ, који би конкретизовао нашу позицију, договор који Србија може да направи ако буде организована и способна држава", рекао је Јовановић, наводи се у саопштењу ЛДП.

Како наводи Јовановић, ако само себе саслушамо шта говоримо о својој земљи описујући стање у њој, јасно је шта о нама може да мисли Европа, од које очекујемо да нас усвоји зато што смо без ње, додаје он, темпирана балканска бомба.

"Последње кризе у Украјини, Сирији и Грчкој намећу нужност редефинисања основа ЕУ, и ми ћемо и тамо наћи своје место само ако будемо способна држава, неко ко се динамично мења тако што преузима одговорност за себе, ако будемо партнер у којем ће Европа препознати своје политичке, економске и безбедносне интересе", сматра лидер ЛДП.

Поручује и да ће после избора сарађивати са грађанским странкама демократске оријентације, попут ДС и неких мањинских партија.

"Не можемо да правимо крпеж коалиције кусих и репатих који ће као доћи главе Вучићу. То боље од нас раде Шешељ, Дачић, Радуловић, Двери, ДСС… Сваком нормалном у Србији је јасно да су сви они ближи Вучићу него нама. Шешељев најближи сарадник је био Вучић, Дачић је Вучићев потпредседник, а Радуловић је био његов министар", додао је Јовановић.

Јовановић: Улога Вулина је да обесмисли сваку дискусију

Реагујући на критике које је на његов рачун упутио Покрет социјалиста, Јовановић је рекао да је улога лидера ПС Александра Вулина да обесмисли сваку политичку дискусију и скрене је са праве теме, која је, према речима Јовановића, неспособност ове владе да промени Србију.

"Бесмислено је полемисати са Вулином који је на крају само џак за песак у шареној коалицији свега и ничега...Као и увек када дођемо до суштинских политичких питања, по старој навици људи који уништавају земљу већ 20 година, дискусија се скрене на причу о томе да сам издајник или да сам нешто украо", поручио је Јовановић.

Јовановић је навео да је фирма коју води покренула "Фиделинку“" из стечаја у који је запала као и цела српска привреда због уништавања земље лудачком политиком која нас је довела до ратова, санкција и распада друштва.

"Наша будућност зависиће од способности да дефинисемо приоритете и направимо јасан план како да их остваримо, да вратимо Србију нормалним и способним људима. Нестанак са политичке сцене разних Вулина и других корисника наше пропасти биће само један о знакова да смо на добром путу", поручио је, између осталог, лидер ЛДП-а.

Покрет социјалиста саопштио је раније данас да је занимљиво колико Чедомир Јовановић трошšи времена објаšњавајући да после избора неће у коалицију са Александром Вучићем, избегавајући да каžже да га нико за тако неšто није ни питао, нити га је Александар Вучић икада позвао у коалицију.

"Пре него šто настави да своје снове дели са Србијом, најбоље би било да исплати дугове радницима предузећа "Фиделинка", којима дугује зараде за последњих годину дана", поручили су из ПС. 

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару