Политичке партије о хапшењу ратара

Шеф посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине Душан Јаковљев позвао је коалиционе партнере из ДС-а и СВМ-а да подрже иницијативу о хитној седници Скупштине Војводине због хапшења пољопривредника на територији Сомбора. Случај из Гакова нам је показао какве то паоре подржава ЛСВ, наводи Покрет социјалиста. Председник покрајинског Одбора ДС-a Мирослав Васин рекао је да ће ДС учинити све да "исправи неправду према пољопривредницима".

"Искрено се надам да ћете нашу иницијативу прихватити и подржати и потписима и гласовима посланика посланичких група ДС и СВМ", навео је Јаковљев и позвао посланичке групе коалиционих партнера да се о томе изјасне најкасније до сутра у подне.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор раније је најавио да ће прекосутра распустити покрајинску скупштину и расписати изборе који би требало да буду одржани 24. априла, истог дана када и републички и локални избори.

ЛСВ је у позиву коалиционим партнерима предложила да Скупштина Војводине усвоји закључак којим се од Владе Србије захтева да стави ван снаге закључак од 11. марта, којим је, како се оцењује, легализована узурпација државног земљишта.

Такође тражи да Скупштина Војводине усвоји закључак којим ће се председници општина и градоначелници са територије Војводине позвати да не прихвате препоруке Владе Србије из тог закључка.

Та странка захтева и да Министарство пољопривреде извести јавност ко су узурпатори пољопривредног земљишта у државној својини на територији Војводине и да против њих предузме законом прописане мере.

ЛСВ тражи да се усвоји и закључак којим ће се позвати министарство да без одлагања приступи изради текста новог Закона о пољопривредном земљишту.

Лига социјалдемократа Војводине је такође обећала да ће један од првих корака те странке након локалних избора у Сомбору бити враћање исплате месечне надокнаде незапосленим трудницама и породиљама.

Реч је о помоћи у износу од 10 хиљада динара током 18 месеци, односно од трећег месеца трудноће до навршених годину дана детета.

Нажалост, актуелна власт на челу са СНС-ом, одлучила је почетком фебруара да ту помоћ умањи и исплаћује једнократно 50.000 динара и тако бебама у Сомбору ускрати преосталих 130.000 динара, додаје ЛСВ уз оштру осуду те, како се наводи, неправедне одлуке.

Реагују и демократе. Председник покрајинског Одбора ДС-a и кандидат за премијера
Војводине Мирослав Васин рекао је да ће Демократска странка учинити све да се врати ред у најважнији сектор у земљи и да исправи неправду према пољопривредницима.

Васин је рекао да су догађаји у Гакову, где је ухапшено пет особа које су наводно чувале узурпирану државну парцелу па су напале трактористу који је обрађивао њиву, најбоља слика власти Александра Вучића, који, како је рекао Васин, "има стратегију завади па владај".

понедељак, 29. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару