Бугарски: Ухапшени пољопривредници симбол дубоке кризе на селу

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски изјавио је да су хапшења пољопривредника код Сомбора симбол дубоке кризе на селу у Војводини, која је последица лоше пољопривредне политике спровођене од 2012. године.

Као пример Бугарски је на конференцији за новинаре у Новом Саду навео забрану извоза шећерне репе 2012. године, аферу са афлатоксином у млеку 2013. године, послове са арапским инвеститорима 2014, као и смањење субвенција по хектару са 12.000 динара у 2015. и смањење на 4.000 динара у 2016.

Према његовом мишљењу том низу лоших потеза, придружује се најновија ситуација са не спровођењем Закон о пољопривредном земљишту.

"Када покушате да озаконите криминал уобичајено је да наиђете на реакцију људи који живе у тим селима", казао је Бугарски и оценио да људи, када се "физички боре за своју егзистенцију", не живе у демократском уређеном друштву са владавином закона, већ постоји "хаос".

Бугарски је током ноћи боравио у Апатину, где је шесторо пољопривредника из Гакова јуче ухапшено у атару тог села под оптужбом да су напали трактористу који је покушао да узоре једну парцелу.

Бугарски је казао да су информације које доноси из Апатина "контрадикторне".

Према речима Бугарског, то само говори о тешкоћи проблема, а изразио је и наду да ће процес бити фер и спроведен хладне главе, у складу са утврђеним чињеницама.

Током прошле ноћи пољопривредници су скоро девет сати саслушавани у Суду за прекршаје у Апатину. Након тога враћени су у притвор, а пресуда треба да им буде изречена данас.

"Мислимо да треба вратити ствари тамо где припадају - у закон, и да се спроведу процедуре које су прописане законом. Тражимо од републичке Владе да одмах стави ван снаге ту врсту одредбе и да се вратимо уређеном систему, да сваки пољопривредник има пристојан живот и довољно средстава да може да живи и ради на селу", рекао је Бугарски.

Пољопривредници су ухапшени током протеста због узурпације земљишта у општини Сомбор, где тврде да је узурпирано око 5.000 хектара.

Протестују и против Закључка Владе Србије донетог 11. марта, којим је локалним самоуправама препоручено да размотре могућност да се пољопривредницима који користе земљиште без правног основа (узурпација), дозволи да пријаве површину земље коју користе.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару