Козарев и Српска листа одговарају ДСС-у и Дверима

Демократска странка Србије и Двери, ако имају мало стида, не би смели да помињу Косово и Метохију и интересе Срба који тамо живе, оценио је заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев. Српска листа наводи да те странке заправо предлажу да се Срби само изолују у енклавама и самовољно, као у марту 2004. године, изложе на милост и немилост албанским екстремистима.

Козарев је тако одговорио на оцену Демократске странке Србије и Покрета Двери да Влада Србије признаје независност Косова и да је то директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потврдио својом изјавом "да је наша обавеза да преговарамо и боримо се за већа колективна права Срба на КиМ".

Козарев у саопштењу наводи да је у време власти ДСС-а Косово прогласило независност, после чега су уследила масовна признања тог унилатералног чина, на слободу су из српских затвора пуштени сви албански терористи, а над нашим народом је почињен мартовски погром.

Козарев каже да је у време актуелне владе спречен пријем самопроглашеног Косова у Унеско и заустављен талас међународног признавања једнострано проглашене независности.

"Толико о резултатима, а какве су намере иза ових безобзирних напада можемо само да претпостављамо, јер ДСС и Двери су коначно показали своје право лице сврставајући се на страну Самоопредељења и осталих албанских екстремиста који оспоравају бриселски дијалог Београда и Приштине и нашу борбу за Заједницу српских општина", навео је Козарев.

Додаје да би било боље да лидери те две странке "изађу из топлине својих београдских канцеларија" и оду на Косово и Метохију како би поразговарали са својим сународницима, уколико уопште то смеју да учине, уместо да "кукавички несувислим саопштењима" нападају људе који свакодневно деле добро и зло са Србима у нашој јужној покрајини.

Козарев је додао и да Канцеларија за Косово и Метохију свакодневно помаже Србима на КиМ да преживе у немогућим условима.

ДСС и Двери су раније саопштили да је Ђурић "сасвим јасним речима обавестио грађане Србије да актуелна власт Србе на КиМ третира као националну мањину у страној држави, за чија ће се колективна мањинска права борити".

"Тиме нас је председник Владе Александар Вучић кроз уста Марка Ђурића упознао да ће да настави да даје свој пуни допринос процесу пуног међународног признавања независности Косова, а да Србе на КиМ већ сада третира као део српског народа у дијаспори", навео је ДСС.

Они су додали да је Ђурић својом изјавом "одузео право свима другима, од председника Владе па на даље, да наставе да обмањују грађане изјавама да 'никада нећемо признати независност Косова".

Српска листа: Лажне патриоте да не говоре о КиМ

Реагујући на оцену ДСС-а и Двери да Влада Србије признаје независност Косова, Српска листа наводи да те странке заправо предлажу да се Срби само изолују у енклавама и самовољно, као у марту 2004. године, изложе на милост и немилост албанским екстремистима.

"Хоће ли госпођа Санда Рашковић Ивић доћи да нас у штиклицама брани на барикадама ако, како она предлаже, прекинемо нашу борбу за права Срба у привременим институцијама и Албанцима тако упутимо позив да нас истерају из оно мало села и градова на Косову и Метохији у којима смо остали да живимо", пита Српска листа.

Српска листа наводи да они који због краткорочних политичких интереса настоје да распале нејединство међу Србима и мржњу према сопственој влади и држави, само зато што они не седе у фотељама, нису пријатељи нашег народа на КиМ.

"А шта Срби о њима мисле показали су тако што се њиховом предизборном скупу у Грачаници појавило једва тридесетак људи", наводе у саопштењу.

Додају да се патриотизам на Косову и Метохији манифестује мудрошћу, слогом, стрпљивим и упорним радом и борбом за сваку мрву политичких и људских права, а не "лупањем у политикантске и шићарџијске таламбасе на Теразијама".

Срби на КиМ не желе да се њиховим животима игра иједан београдски политички авантуриста или авантуристкиња која једва уме да пронађе Космет на мапи Србије.

"Очигледно да је за ДСС и Двери легитимна операција Олуја, како каже сама Санда Рашковицх Ивић, али није легитимна борба за колективна политичка права Срба на КиМ. После овога можемо да очекујемо само да у коалицију позову Аљбина Куртија и Самоопредељење, јер испоставило се да имају исту политику", наводи Српска.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару