Рајковић: Знају уредници šшта им је чинити, РЕМ ће контролисати

Основа медијског извештавања у предизборној кампањи јесте поштовање принципа равномерне заступљености свих учесника политичке утакмице, поручио је члан Савета Регулаторног тела за електронске медије Милош Рајковић.

Рајковић је потврдио да странке неће моћи да закупљују термине у електронским медијима и додао да не види разлог за нервозу уредника јер су све обавезе о извештавању познате више од годину и по дана.

"РЕМ је правилник о понашању емитера у изборној кампањи донело 15. јуна 2015. и од тада се апсолутно ништа није променило и он је од тада и на сајту, тако да су уредници имали довољно времена да се с њим упознају", истакао је Рајковић.

Према његовим речима, Правилник о обавезама пружалаца медијских услуга током предизборне кампање је прављен на основу постојеће законске регулативе, а не на основу некаквих закључака РЕМ-а, додајући да не види разлог за забринутост опозиције да неће бити једнак третман када је реч о извештавању.

"Не видим разлог да опозиција не буде адекватно заступљена. Упутство као једну од основних ствари апострофира равномерну заступљеност учесника у изборима. Неког разлога за забринутост за сада не видим, али пратићемо трендове", рекао је Рајковић.

Он је нагласио и да је Савет РЕМ-а у сталном заседању.

"То значи да се не мора заказивати седница три дана пре одржавања. Отворили смо седницу која ће трајати до завршетка изборног процеса, гледаћемо шта се дешава и, уколико буде потребе, интервенисаћемо", поручио је Рајковић.

Он је додао да ће РЕМ имати резултате праћења целе кампање.

"И прошли пут тај извештај из 2014. је оцењен као изванредан, и у њему се апсолутно види све што се дешавало у току изборног процеса у електронским медијима, и то онда касније користе многи, од универзитета до других институција", рекао је Рајковић.

Када је реч о забрани појединих емисија због могућности да се у њима појављују политичари Рајковић објашњава да ту нема ничег спорног и да је на уредницима и ауторима само да испоштују принцип равномерне заступљености.

"То су људи који имају огромно искуство, знају они шта треба да раде и очекујем никакве проблеме", оценио је члан Савета РЕМ-а.

Он је додао и да је данас, на састанку са уредницима медија, упитао има ли некога коме је ово прва кампања, на шта се нико није јавио.

"Значи да су то људи који имају пуно искуства. Треба да прочитају правилник и да се опусте и нормално раде свој посао", закључио је Рајковић.

уторак, 30. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару