ДС оптужује владу због поплава, СНС одговара

Покрајински одбор ДС за Војводину оптужио је владу премијера Александра Вучића да за две године ништа није урадила на одбрани од поплава иако је, како се наводи, располагала скоро са милијардом евра помоћи. Из војвођанског СНС-а поручују да је од 2014. урађено више него што је ДС урадио од 2010. године.

ДС Војводине тврди да Влада Србије за 10 година, од 2006. до 2016, није уложила ни динар у насипе у Војводини, а да је АП Војводина из сопствених и страних фондова уложила 3,5 милијарди динара.

"И то је та разлика", наводи се у саопштењу Покрајинског одбора ДС-а.

Додаје се да је Влада Србије удвостручила јавни дуг тако што је шеицима "продала најплодније оранице, укључујући и острва која служе одбрани од поплава".

И потпредседник ДС-а Горан Јешић критиковао је актуелну владу, премијера Александра Вучића и директора владине канцеларије Марка Благојевића да су одговорни за насталу ситуацију с поплавама.

У писаној изјави достављеној медијима, Јешић тврди да је премијер Вучић некомпетентан да решава било који проблем грађана ове земље а поготову кризне ситуације.

"Притом нису биле неке рекордне падавине у марту месецу, нисмо имали велике количине снега, није била толико угрожена Србија, а већ смо имали проблем са насипима које је некомпетентна влада Вучића са полуквалификованим политичким службеником Марком Благојевићем покушала да санира у протекле две године", сматра Јешић.

Резултат тога је, наводи Јешић, катастрофалан.

Тврди да је од 162 милиона евра европских пара за санацију и унапређење система за одбрану од поплава потрошено само 11, због незнања које влада у Влади Србије.

СНС одговара демократама

Војвођански одбор Српске напредне странке одговорио је покрајинском ДС-у да ће влада са премијером Александром Вучићем наставити да помаже угроженом становништву и да улаже у изградњу брана и акумулационих језера у циљу заштите од поплава широм Србије.

"Грађани одлично знају да су од 2014. године до данас изграђена 304 водна објекта, километри каналских мрежа и 29 брана, а да је само у Војводини уложено 2,5 милијарди динара у превенцију поплава, дупло више него што је ДС урадила од 2010. до данас", поручили су из војвођанског СНС-а.

Напредњаци поручују и да нико не жели да ућутка Војводину.

"Напротив, месецима смо молили Бојана Пајтића да поднесе оставку управо зато да би се на покрајинским изборима чуо глас Војвођана, што ће се и десити овог пролећа када ће грађани ућуткати нерадничку Демократску странку, која годинама бесрамно пљачка ову некад најбогатију регију", наводе из СНС-а.

ДС-овим, како наводе, „финансијским експертима“, који су државу довели до банкрота и који су оставили запуштене и руиниране системе за одбрану од поплава, поручују да "барем на трен престану да лажу и злоупотребљавају несрећу која је задесила Србију".

СНС поново пита ДС где је нестало 35 милиона евра из Фонда за субвенционисање погона нових технологија и када ће да врате паре које су опљачкали из Фонда за капиталне инвестиције, а посебно од деце са сметњама у развоју.

Реаговао је и потпредседник СНС-а Александар Јовичић који је рекао да је, колико види, "Горану Јешићу и ДС-у жао што Србију није задесила већа природна катастрофа и несрећа, и што није било жртава".

"Тада би Демократска странка могла да мешетари са више бола и људске патње, злоупотребљавајући их за добијање јефтиних политичких поена. На томе би градили своју кампању, јер немате ниједну идеју, немате план за развој Србије, немате ништа", навео је Јовичић у писаној изјави достављеној медијима.

Додаје да зна да је ДС-у то изузетно тешко пало јер су, како каже, морали да се четири дана одрекну политичке кампање, шибицарења и сваљивања кривице на Александра Вучића.

"Знам и да вам је криво јер покрајинска влада Бојана Пајтића није успела да опљчка ниједан евро од поменутих 162 милиона од Европске уније. Предузећа за водопривреду која спомињете сте систематски уништавали и пљачкали читаву деценију", навео је Јовичић у одговору потпредседнику демократа Јешићу.

Додаје и да је ДС 10 година изазивала несрећу народа, профитирала на њој и била гора од било које поплаве.

"Молим вас да покажете трунку достојанства и поштовања према погођеним грађанима и престанете да користите њихову патњу за спашавање својих каријера", навео је Јовичић.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару