Познате личности на страначким листама

Шта ради војни коментатор Мирослав Лазански на листи Српске напредне странке? Зашто се адвокат Тома Фила кандидује на листи СПС-а? Мотиви странака да на листе уврсте познате личности су јасни - да би добили додатне гласове, кажу аналитичари.

Шта спаја оперску певачицу, селектора Дејвис куп репрезентације и војног коментатора? Име Александра Вучића, на чијој се листи сви они налазе. Седми по реду је Мирослав Лазански, за кога се спекулише да би могао бити министар одбране.

"Појма немам шта ћу бити", истиче Мирослав Лазански.

Али мотиви за кандидатуру су му јасни: каже да је са одбрамбеном и спољном политиком Владе потпуно сагласан.

"Господин Александар Вучић ме познаво и питао да ли желим да своје знање, међународно искуство, неки углед, ставим на располагање држави Србији, да помогнем да кренемо напред", рекао је Лазански.

За то је и пристао и није једини. Новинари на листи напредњака су и Јасмина Каранац са Б92 и Наташа Михајловић Вацић, уредница емисије Шта радите бре.

Новинара има и на листи демократа: Татјана Манојловић са РТС и Раде Радовановић.

Познати, а не политичари и на листи социјалиста. Комуниста Јосип Броз, певач Радиша Урошевић и 49. по реду, адвокат Тома Фила. Породично левичар, место на листи му, каже, није приоритет.

"Гледам да се свађају демократе што је неко 29. на листи. Мени је понуђено, са 29. места улазим у парламент без грешке., али ја нећу. Ја сам увек имао велике циљеве, ако 49 посланика добије СПС, а ја сам 49, ући ћу у парламент", каже Фила.

Код оних о чијем се распореду на листи расправљало - ДС, нема познатих имена као некад. Пливачица Нађа Хигл, која је раније била на листи, сада листу само подржава.

"Овај пут смо се определили да их не стављамо на изборне листе као украс или икебану" , каже  Александра Јерков, портпарол Демократске странке.

На листи демократа нема 250 посланика. Једни би рекли да је реалност, други неодговорност, а демократе кажу да је пропуст процедурални.

"Изборна комисија је приликом прегледа документације установила да наша четири кандидата немају потпуну документацију, односно да будем прецизна, имали су старо уверење о држављанству", каже Јерков.

Падају у очи и они којих нема.

"Шеф посланика напредњака Зоран Бабић није на листи. Нема ни Владимира Тодорића на листи демократа.

"Када говоримо о неким људима који су били итекако активни у сазиву, а којих нема, очигледно је да су трпели страначке консеквенце", наводи Бојан Клачар из Цесида.

За сада су сви на листама потенцијални посланици. Од тренутка кад се предају РИК-у, изборне листе се не могу мењати. Промене су могуће након избора - ако са листе одустане, на његово место упада први следећи.

среда, 31. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару