Читај ми!

Чанак: Поштовање мањина мерило европских вредности

У Војводини је шест језика у службеној употреби и управо према питању поштовања права на службену употребу језика националних мањина мери се и однос према европским вредностима, каже Ненад Чанак. Лидер ЛСВ оцењује и да је учење језика националних мањина у Војводини најлакши и најбржи начин прилажења ЕУ.

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак каже да ће се на основу односа према мањинским националним заједницама вредновати ко је искрено за Европу, а ко се само декларативно залаже за приступање ЕУ.  

Чанак је оценио и да је учење језика националних мањина у Војводини најлакши и најбржи начин прилажења ЕУ.

У Војводини постоји шест службених језика, али се користи само један и то половично, рекао је Чанак на конференцији за новинаре, истичући да од свих тих шест језика једино српски није језик ЕУ.

"Ми у Војводини имамо дијаспору ЕУ, а то су наше комшије Мађари, Словаци, Русини, Румуни и остали и учењем њихових језика најлакше ћемо прићи ЕУ", рекао је Чанак.

Говорећи о "половичности" коришћења једног језика (српског), он је рекао да се службени називи, поготово у Новом Саду пишу ћирилицом мада, како је рекао, Устав налаже да се равноправно користе и ћирилица и латиница.

Лидер ЛСВ је истакао да је главни утисак ове предизборне кампање то да постоји велики степен сагласности да су развој економије и придруживање ЕУ основ политичког деловања.

"Ми на ове изборе излазимо у коалицији са странкама са којима смо и раније наступали и са својом политиком", рекао је Чанак.

Новинарима су се обратили и кандидати ЛСВ -а за посланике у републичком парламенту који су припадници нациоанлних мањина у Војводини.

Олена Папуга, припадница русинске националне заједнице, истакла је да на листи коалиције у којој је ЛСВ, има велики број кандидата који су представници националних мањина.

"На листи наше коалиције готово половину кандидата чине представници из Војводине, а половину њих представљају кандидати националних заједница", рекла је Папуга.

Народни посланик Карољ Чизик је истакао да се ЛСВ увек борила за права националних мањина, те да је посланичка група чији је он члан често председнику Народне скупштине постављала питање због чега нису штампани уџбеници на језицима националних мањина.

"Као резултат тих наших константних питања добили смо то да смо у септембру, односно почетком нове школске године, имали доста уџбеника на језицима националних мањина и да оно што тренутно недостаје је знатно мање него што је било раније", рекао је Чизик.

На конференцији су говорили и Јасенка Ђаковић и Јан Литавски, представници хрватске и словачке националне мањине.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару