Читај ми!

Познати на изборним листама

Редитељи, глумци, новинари, спортисти - на изборним листама за ванредне изборе 16. марта има их мање него на претходним парламентарним изборима. Међутим, тешко је утврдити колико они заправо доприносе победи неке листе.

На ванредним парламентарним изборима 16. марта надметаће се 19 изборних листа, на којима за разлику од претходних парламентарних избора, има мање познатих личности. Међутим, тешко је утврдити колико они заправо доприносе победи неких листа.

Може ли се преко познате личности скренути пажња на политичку странку или утицати на опредељење бирача?

На листи социјалиста за парламентарне изборе су рокер Неша Галија и фолкер Радиша Урошевић. Аутору култних филмова "Лепа села лепо горе" и "Ми нисмо анђели", филмском редитељу Срђану Драгојевићу, који је полагао заклетву у Скупштини, социјалисти су поново указали поверење.

"Није пут одмахнути главом или се неком подсмехнути, него је пут да се људи информишу и едукују. И ја се у Скупштини едукујем о многим темама у вези са правосуђем, економијом и то где моји факултети клиничка психологија и режија не помажу", каже редитељ Срђан Драгојевић.

На листи напредњака је неколико бивших новинара и водитеља - Иван Бауер, Милован Дрецун, Љиљана Несторовић. У врху листе, на седмом месту је бивши ватерполиста Вања Удовичић, који је (из базена) упловио у министарске воде.

"Моји идеали су исти, не могу да их делим по позицији коју заступам, већ сматрам да је непходно баш помоћи младима. Млади одавно размишљају да напусте своје родне градове, своја места и да иду за нечим бољим.  Ми желимо да им пружимо то боље баш у моментима где јесу", каже Вања Удовичић.

Трка је и за места у Скупштини града Београда. Глумац Слободан Ћустић и некадашња водитељка Дуња Фигенвалд Пулетић су на изборној листи напредњака. ЛДП има глумицу Оливеру Јежину и редитељку Јелену Богавац.

"Моје лично и полтичко залагање је заправо највише усмерено на могућност едукације, а још уже гледано у могућност позоришне едукације у школовању", каже редитељка Јелена Богавац.

Странке стављају позната лица на листе ради постизања позитивног ефекта у кампањи и због тога што успешне личности носе популарност.

"У медијском и симболичком смислу они имају одређени капитал, они нешто значе, они побуђују интерес за неку листу", рекао је аналитичар Дејан Вук Станковић.

Светски првак у боксу Виталиј Кличко важио је за главног кандидата опозиције на изборима 2012. у Украјини. Тамошњи аналатичари су брзо увидели да нису све познате личности само статисти.

"Да, Кличко је израстао у опозиционог лидера, али он је политику узео као свој животни позив у овом тренутку...", каже Станковић.

Утицај наших познатих личности ипак је сличнији оном који је у камапањи имао Брус Спрингстин на конвенцијама Барака Обаме - чије је присуство било углавном симболичко.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару