Читај ми!

Коштуница: Чланство у ЕУ - изолација земље

Улазак Србије у ЕУ значио би изолацију земље, јер се тако везујемо за један део света, оценио лидер ДСС-а Војислав Коштуница. "Тај европски рај" тражи и да се одрекнемо Косова, због чега неки већ заговарају да треба мењати Устав, напоменуо Коштуница.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница рекао је у Лесковцу да би улазак Србије у Европску унију значио изолоцију земље, јер се, како је оценио, земља тако везује за један део света.

Коштуница је на конвенцији ДСС-а рекао да би и поред тога изгубили и део територије. Коштуница је оценио да се за улазак Србије у, како је рекао, "тај европски рај" тражи и да се одрекенемо дела територије Србије, Косова, због чега неки већ заговарају да треба мењати Устав.

"Али они који су се бацили око на Устав Србије, не чине то само због Косова и Метохије, већ размишљају и говоре о томе да уставни положај Војводине није адекватан, да она треба да буде нешто више од покрајине да треба да буде нека мала држава у држави и да би сутра можда била посебна држава", рекао је Коштуница.

А ми можемо да поставимо заиста питање које је неколико пута поновљено у нашој историји, колико заправо по тим мерилима западним, европским, бриселским, берлинским, колико Србија треба да буде мала да не би била велика?", упитао је председник ДСС-а.

Коштуница је додао да је то још један разлог зашто Србији није место у ЕУ.

Поновио је да Србија треба да сарађује са ЕУ, али и са свим осталим земљама, пре свега са Русијом, "јер нам Руси никада нису ништа лоше учинили и зато пут Србије је војна и политичка неутралност".

Према његовим речима, ове године Србија ће имати директну штету од ЕУ када дозволи увоз пољопривредних производа без царине.

Поред тога, претрпећемо још једну штету јер ћемо изгубити повлашћен положај да наше производе без царине извозимо у Русију, што ће додатно осиромашити наше пољопривреднике, напоменуо је Коштуница.

"Сарадња са ЕУ, чланство не"

Обраћајући се грађанима Ниша, Коштуница је рекао да је Србији потребна сарадња са ЕУ, али да нам чланство не треба и да Србија са ЕУ треба да уреди односе на сасвим другачији начин.

"Србија треба са свим државама у свету, и са ЕУ, и са земљама на истоку и са Русијом да успостави другачије односе, али треба пре свега да се ослободи веза, окова, ланаца чланства у ЕУ", сматра Коштуница.

Коштуница је поновио да се ДСС залаже за политичку и војну неутралност и да политичка неутралност не значи ни на који начин изолацију Србије.

"Они који се везују за Брисел и којима је престоница Брисел, а не Београд, ти су за изолацију. За изолацију су они за које постоји само једна страна света, она на Западу", рекао је Коштуница.

Начин да Србија као мала држава буде велика држава јесте да се не везује ни за један војни блок, навео је Коштуница и додао да држава може бити велика само као слободна.

Раније данас у саопштењу ДСС-а, Коштуница је оценио да је ЕУ "произвела зло" у Украјини.

"Видели смо то зло, несрећу и страдање које је ЕУ произвела у тој држави и то само из разлога што легално и легитимно изабрана власт Украјине није хтела да потпише споразум са ЕУ, такозвани Споразум о стабилизацији и придруживању. Све је заправо букнуло и десило се због тога", навео је Коштуница у писаној изјави.

Коштуница је навео да је ЕУ подстицала и стварање независне државе Косово, а онда је признала ту државу и послала своју мисију Еулекс да "разбија српске институције".

субота, 20. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару