Читај ми!

Вулин предлаже пензије за мајке

Пред Србијом су године грчевите борбе за привредни опоравак и биолошки опоравак и опстанак, истиче Лидер Покрета социјалиста Александар Вулин и предлаже да се женама које су отхраниле троје деце, завршиле најмање основну школу, и немају ниједну кривичну или прекршајну пресуду, доделе пензије.

Лидер Покрета социјалиста Александар Вулин оценио је да су пред Србијом године грчевите борбе за привредни опоравак и биолошки опоравак и опстанак.

Вулин је, на трибини поводом обележавања Дана жена "Од Кларе Цеткин до данас, пут равноправности", указао да сваке године губимо по један град величине Алексинца и рекао да је прошле године највећи наталитет у српском народу забележен у Штрпцу, на Косову и Метохији, где се не живи боље, нема више слободе него у централној Србији, али тамо су грађани пронашли своју сврху у одбрани бројности.

Вулин је изразио бојазан да је остатак Србије изгубио тај рефлекс и нагласио да је потребан систем који би подстицао рађање, јер уколико се наталитет не буде подстицао неће нас бити за 100 година.

Рекао је да ће Покрет социјалиста да се залаже да се женама које су отхраниле троје деце, завршиле најмање основну школу, и немају ниједну кривичну или прекршајну пресуду, доделе пензије.

Положај жене у нашем друштву мора да буде бољи, подвукао је Вулин, додајући да не верује у дискриминацију полова.

Изнео је мишљење да је одредба да сваки трећи кандидат на листи странака мора бити жена, увредљива по женски пол.

Вулин је рекао да је одрастао у систему у којем је постојала потпуна равноправност полова, наводећи као пример да је Милка Планинц била прва жена у Европи која је била председник једне владе.

"Капитализам у којем живимо поништава ту једнакост људи. Нико још увек није успео да ми објасни како су различите плате жена и мушкараца. То је нешто што се мора променити", истакао је лидер Покрета социјалиста.

Оценио је да се времена мењају и да је оно што је било незамисливо пре више од сто година, а то је да жене раде и гласају данас могуће, и да се све, без обзира на несавршености система, променило на боље.

Такође је, подсетивши да је Дан жена у Србији прослављен први пут 1914, рекао да у овој земљи и народу жена увек била неко ко се поштује, воли и чија се реч чује.

"Није ова земља никада биал земља у којој је жена била ниже биће. У традицији народа је мајка увек била изнад оца", подвукао је Вулин додајући да је снага коју жене носе немерљива, те да је увек, када је могао да бира изабрао жене за сараднике, јер су храбрије, упорније, издрживљије.

Према његовим речима 8.март је само повод за разговор о правима, и ништа друго, и не сме да престане та дискусија.

Дан жена је борбени празник, навео је он, подсећајући да су се Клара Цеткин и Роза Луксембург, припаднице левице, бориле за бољи свет.

Горјана Маринковић кандидат за посланика Покрета социјалиста уверена је да ћемо се у будућности мање хвалити бројем новоотворених сигурних кућа, да ће бити економски социјално праведнији свет са женама на функцијама.

"Потребна је брига о женама сваког дана, побољшање економског положаја жена, смањење економских неједнакости, за родну равноправност по образовању, превенција свих видова насиља над женама", поручила је она.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару