Читај ми!

Тадић: Завршена мисија СПС-а

Борис Тадић рекао да ће моћи са свима да сарађује, сем са СПС-ом, јер је мисија те партије завршена. Лидер Нове демократске странке рекао да прихвата одговорност за све грешке које је починио после 2008. године.

Лидер Нове демократске странке Борис Тадић рекао је да одбија одворорност за власт коју није имао до 2008, али прихвата све грешке које је потом учинио и нагласио да неће моћи да сарађује једино са СПС-ом.

"Одбијам одговорност за извршну власт коју нисам имао до 2008. године, али прихватам одговорност за све грешке после тога", изјавио је у предизборном интервјуу ФоНету лидер НДС Борис Тадић, који верује да искуством може да допринесе бољем животу грађана после избора и истиче да убудуће сарадња није могућа једино са СПС.

Тадић, који је био председник Србије од 2004. до 2012, док је његова тадашња ДС имала већину од 2008. године, наводи да четири године извршне власти нису довољне да се реши лоше управљање земљом.

"Ми долазимо у ново време. Имам искуство властитих грешака, али и властитих успешних потеза", нагласио је Тадић, који није сигуран да други учесници у политичком процесу имају такву врсту искуства.

Моја обавеза је да га поделим са грађанима Србије на овим изборима, објаснио је Тадић и изразио веровање да може да допринесе њиховом бољем животу.

Чињеница да је економија најважнија тема избора представља велико постигнуће, сматра Тадић, који подсећа да су некада теме биле ратови, политика према Косову или наметнуте приче ко је издајник, а ко не.

Проблем у протекле две године је продубљено и убрзано задуживање, указао је Тадић, напомињући да је ова Влада за годину дана узела више од пет милијарди нових кредита.

Да је издржала цео мандат, нови дуг би био 23 милијарде, предочио је Тадић, али је истакао да грађанима не треба претити банкротом, јер мамо потенцијала да га спречимо.

Али, ако би се продубила ова задуженост, дошли бисмо у опасну ситуацију. Кредите треба узимати искључиво за развојне пројекте, а не подмиривање текуће потрошње, сматра Тадић.

Говорећи о кредиту из Ујединених Арапских Емирата од милијарду долара, Тадић је истакао да прича од 10 година грејс периода и каматној стопи од два одсто делује јако повољно, али било би корисно ако би се тим новцем заменили скупи кредити.

Тадић: Све што имамо инвестирати у развој

Уколико би се тај новац на другачији начин употребио, то би била велика штета. На крају, све што имамо треба инвестирати у развој и тако свако кредитно задужење престаје да буде опасност везано за банкрот, рекао је Тадић.

Он сматра да се на примеру партијског управљања јавним предузећем "Србијагас" види колико солидарни порез није праведан и фер.

Србијагас је направио дуг од 150 милиона евра, илустровао је Тадић, док је уштеда на солидарном порезу, односно узимање од средње класе, само 100 милиона евра.

Зато би Влада Србије, према  речима Тадића, требало да покаже способност да уштеди у свом дворишту, а не да са "лакоћом" узима од новоуспостављене средње класе.

Влада има морално право да захвати од грађана и тражи додатна средства само под условом да у свом дворишту реши проблем, а то су јавна предузећа, оценио је Тадић.

Он се залаже за наставак субвенција домаћим и страним инвеститорима, али не без критеријума и листе приоритета.

Морамо да дајемо субвенције, али и да их иновирамо за младе и незапослене, објаснио је Тадић и најавио да ће НДС инсистирати да се за хиљаду младих који заврше школе обезбеди волонтирање, како би се припремили за будућа радна места.

Као што смо решили дилеме где идемо - идемо у ЕУ, како решавамо проблеме Косова и Метохије, унутрашњих сукоба, сарадње са Хагом, око којих је постигнут договор, сада нам је, према речима Тадића, потребан консензус како развијамо економију и кроз образовање стварамо шансе за будућност.

Немогуће је водити добру политију према КиМ-у без јаке економије, нити имати успешну борбу против корупције и добру владавину права у друштву које је сиромашно као наше, навео је Тадић.

Тадић: Мисија СПС-а завршена потписивањем Бриселског споразума

Као будуће партнере, Тадић види све оне који прихватају практичне ствари о којима говори, искажу спремност да се наставе европске интеграције, решавају регионални конфликти и постигне договор како развијати земљу.

Не можемо да направимо договор са онима који покажу да не разумеју тај проблем и не можемо да направимо договор са онима који немају кадрове и људске потенцијале да макар како допринесу овом послу, објаснио је Тадић.

Једини које видим као немогуће партнере у овом послу су они који су завршили своју мисију, нагласио је Тадић, а то је СПС.

Према оцени Тадића, СПС је завршила своју мисију потписивањем Бриселског споразума и прихватањем европског пута за Србију.

Кадровски потенцијал те странке, сматра Тадић, није довољан да би учествовали у процесу модернизације Србије.

Питање Косова није решено и добро је да одмах после избора убрзано решавамо то питање, рекао је Тадић и додао да је Бриселски споразум могао бити боље испреговаран да је Влада Србије била успешнија.

Ова Влада је досегла само до Бриселског споразума, а одатле морамо кренути даље и надам се да ћемо успети да заштитимо наше интересе, нагласио је Тадић.

Морамо повући храбре потезе и донети решења која нас убрзано воде ка ЕУ и чланству, јер без тога не можемо решавати економске проблеме наших грађана, додао је Тадић, који сматра да је ова Влада ушла у високи степен имплицитног признања независности.

То је оно што је она могла да уради, али и то је боље него политика замрзнутог конфликта коју је предлагала ДСС, оценио је Тадић и подсетио да је та странка на прошлим изборима Влади дала подршку.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару