Читај ми!

Мишчевић: Поштовати равноправност жена

У процесу придруживања ЕУ, неопходно поштовати равноправност жена и законе који регулишу ту област, истакла шефица преговорачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић. Српски парламент, у погледу равноправности жена, треба да буде једна од светлих тачака, сматра Мишчевићева.

Шефица преговарачког тима Србије са Европском унијом Тања Мишчевић рекла је да је у процесу приближавања Србије ка ЕУ, неопходно поштовање равноправности жена и закона које регулишу ту област.

"Ако хоћемо да будемо модерна земља 21. века, морамо поштовати европске стандарде, ићи у корак са ЕУ", поручила је Мишчевић на конвецији Женске парламентарне мрежа и Фонда за политичку изузетност која је одржана у Дому омладине у Београду.

На предизобрном скуп под слоганом "Гласам за жене", учествовале представнице изборних листа на предстојећим изборима 16. марта.

Тања Мишчевић је поручила да су управо оне, "снага која је потребна Србији на путу ка ЕУ" и да српски парламент, у погледу равноправности жена, треба да буде једна од светлих тачака.

Представнице странака са десет изборних листа, биле су јединствене у ставу да је жена потребно уважавати, не само 8. марта, него свакога дана.

"Потребно нам је више равноправности, а мање каранфила", истакла је Елвира Ковач из Савеза војвођанских Мађара (СВМ).

Као највећи проблем женске популације у Србији данас, истакнута је економска несамосталност.

Представнице странака сложиле су да се у Србији закони селективно примењују и нагласиле да се морају поштовати постојећи прописи.

Зато једно од кључних места у предизборним програмима свих изборних листа, јесу мере за подстицање женског предузетништва, јер друштвена развноправност мора почивати на економској самосталности.

Делови страначких програма који су фокусирани на проблеме женске популације ипак имају специфичности, па неке листе већу важност придају правима жена које су носиоци пољопривредних домаћинстава, неке бољој здравственој заштити жена, неке кредитним подстицајима за женско предузетништво.

Учесице скупа су се сагласиле да на положајима одлучивања још нема довољно жена, да жене и даље бивају оптуштене током трудноће, да су жртве насиља у породици а да су медији преплављени стереотипима о њима.

Конвенцију је организовао Београдски фонд за политичку изузетност уз подршку амбасаде Финске и Канцеларије ЕУ у Србији.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару