Читај ми!

НДС: Где су Дачићеви инвеститори?

Премијера Ивицу Дачићa НДС подсећа на инвеститоре које је најављивао и пита га где су сви пословни људи које је требало да привуче и доведе у Србију. НДС упозорава и на лоше оцене које је за прошлу годину Србија добила од међународних финансијских институција.

Нова демократска партија критиковала је премијера Ивицу Дачића, упитавши га где су инвеститори из Силиконске долине у Калифорнији које је обећавао да ће довести, или купци за бивши Генералштаб.

"Где су пословни људи, које је наводно требало да привуче заједно са Кристофом Форбсом? Где је бар писмо о намерама Доналда Трампа, за кога је тврдио да се отима за бивши Генералштаб", упитао је Александар Сенић, кандидат за народног посланика на листи коалиције окупљене око Бориса Тадића, а преноси НДС.

Ова странка наводи да уместо свих тих обећања од заменика шефа мисије амбасаде САД Гордона Дугуда стиже озбиљно упозорење и оцена да је економско стање у Србији веома осетљиво и да зависи од реформи и борбе против бирократије.

НДС подсећа да је у јануару ове године, рејтинг агенција "Фич" смањила кредитни рејтинг Србије на "Б плус" што је најгора оцена коју је Србија добила од 2005. године када је први пут одређен њен кредитни рејтинг.

"Те оцене надовезале су се на негативне оцене из 2013. године, на листи Светске банке 'Doing Business 2014', Србија се нашла на 93. месту, шест места ниже у односу на претходну годину, а по листи конкурентности Светског економског форума за 2013. годину се нашла на 101. позицији. По укупној оцени, то је историјски минимум када је ранг Србије у питању", додаје се у саопштењу.

НДС наводи и да се за добијање грађевинских дозвола у Србији у просеку чека 269 дана, по чему је Србија на 182. месту од 189. земаља.

Девизним резервама бране динар

Шеф изборног штаба НДС-а Марко Ђуришић рекао је да се национална валута може бранити само ако имамо снажну извозно оријентисану индустрију и висок прилив страних инвестиција, наводи се у саопштењу НДС.

"Влади СНС и СПС смо оставили стратешке документе у којима је разрађен план новог модела привредног раста Србије заснован на реиндустријализацији и довођењу страних партнера који би нам донели нове технологије и помогли да Србија што пре ухвати технолошки корак са светом", рекао је Ђуришић.

Ђуришић је рекао да, уместо да крене за њиховим примером, ова Влада се само задуживала, а резултат тога је и да је само у претходна два месеца потрошено преко 600 милиона евра девизних резерви на одбрану динара.

Он је оценио да је такав пут неодржив, јер би то значило да бисмо на овај начин врло брзо исцрпели наше девизне резерве и подрили економске темеље земље.

"Прво што једна одговорна Влада треба да учини после ових избора је да створи дугорочан јасан план реформи и створи предвидљив пословни амбијент у коме ће и инвеститори и домаће компаније и људи у Србији моћи да се сконцентришу на свој посао, а не на насловне странице новина на којима се препуцавају коалициони партнери из СНС и СПС", рекао је Ђуришић.

Он је рекао да је Влада показала да нема људе за ове одговорне задатке и истакао да НДС има и јасан план и стручне људе способне да спроведу мере које ће Србију довести на нови пут раста.

уторак, 23. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару