Весић: Решити све "црне тачке" испред школа

Циљ градске власти да у наредне четири године реши све "црне тачке" испред свих школа у граду, рекао је секретар Привременог органа Београда Горан Весић, пошто је пуштен у рад први семафор у Јајинцима.

На раскрсници улица Булевар ЈНА и Вукашина Антића у Јајинцима пуштен је у рад први семафор у том вождовачком насељу, а секретар Привременог органа Београда Горан Весић рекао је да је циљ градске власти да у наредне четири године реши све "црне тачке" испред свих школа у граду.

Весић је новинарима, након пуштања у рад семафора који се налази у близини Основне школе "Јајинци", рекао да је урађена анализа свих прелаза испред школа у граду и да је утврђено да постоји 250 небезбедних прелаза.

"Наш план је да у наредне четири године решимо све црне тачке испред свих школа, а већ смо урадили 15-ак", рекао је Весић и додао да је Авалски пут један од најпрометнијих у граду, а поменута раскрсница једна је од најнебезбеднијих, што показује и податак да је на њој страдало четворо људи.

Пешачки прелаз поред кога је постављен семафор налази се у близини пасареле коју је изградила претходна градска власт, али, како је Весић рекао, показало се да грађани не користе ту пасарелу и да је раскрсница заиста проблематична.

Изградња пасареле, према његовим речима, представља пример погрешног трошења средстава јер је коштала 10 милиона динара, а за тај новац је могло да се постави 20 семафора, који, уколико су домаће производње, коштају око 500.000 динара.

Весић је рекао да су грађани, у време када је постављана пасарела, тражили семафор, али га нису добили.

"Пасарелу нико не користи јер је направљена тако да не може да се користи. Не кажем да неко није прешао преко ње или да није решила неки проблем, али за исте паре је могло да се постави 20 семафора на 20 раскрсница. Паметније је било да смо то урадили тада, јер смо на крају, после неколико година, дошли у ситуацију да, на захтев грађана, морамо да радимо семафор", подвукао је Весић.

Према његовим речима, за 1,5 година у Београду није семафоризована ниједна раскрсница, а у последња два месеца постављени су семафори на неколико прелаза.

"Наставићемо да радимо и на другим раскрсницама и све што радимо, радимо на захтев грађана и општина. Заједно смо показали да проблеми могу да се решавају брзо и ефикасно када нема демагогије", рекао је Весић.

Планирано постављање још 10 семафора

Председник Општине Вождовац Александар Савић показао је решење градског Секретаријата за саобраћај из 2010. године, за које тврди да се њиме налаже да се постави семафор на раскрсницу улица Булевар ЈНА и Вукашина Антића.

"Неки који нису желели добро нашој деци и грађанима, нису желели да поставимо тај семафор у претходне четири године. Политика не сме да се меша у то", навео је Савић додајући да је "наметнуто" да се уради пасарела, а не семафор.

Градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић рекао је да је до 31. марта планирано постављање семафора на 10 раскрсница у граду, међу којима су раскрснице у Раковици, Земуну, Лазаревцу, у насељу Браће Јерковић...

"Наше активности су распрострањене на целој територији Београда јер је приоритет Секретаријата подизање нивоа безбедности грађана, а посебно смо фокусирани на децу", рекао је Рафаиловић.

Он је додао да је раскрсница на којој је данас постављен семафор представљала једну од приоритетних активности јер је у близини школе, а постојао је само пешачки прелаз, што није било довољно за безбедан прелазак деце.

Рафаиловић је оценио и да претходна градска власт није излазила у сусрет грађанима, док је циљ актуелне градске управе да Београд учини безбеднијим местом за живот и да буду саниране црне тачке у граду.

У том контексту, Рафаиловић је најавио да ће у најскоријем периоду, можда већ следеће седмице, бити санирана црна тачка у Устаничкој улици на којој је у последњих неколико месеци више људи погинуло.

Према његовим речима, од 2009. године до промене градске власти, урађени су прелази у 16 од 250 зона школа, док је у претходна два месеца урађена комплетна хоризонтална и вертикална сигнализација у зони осам школа, а план је да до краја године буде урађено још 50.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару