Читај ми!

Кампања, тешка питања без одговора

Све странке у кампањи помињу три или четири кључне речи - посао, економија, инвестиције, пензије. Стручњаци, међутим, примећују да мало ко помиње и конкретне мере којима намерава да реши тешке економске проблеме. Посебно се избегавају објашњења како ће незаобилазне реформе грађани да осете на својој кожи.

Национална алијанса за локални економски развој позвала је странке које учествују на предстојећим парламентарним изборима да се изјасне о економским реформама које намеравају да спроведу. Странке би требало да кажу како планирају да реше кључне проблеме у земљи, попут Закона о раду, борби против сиве економије, решавању неуспелих приватизација и слично. Многи ће ипак, шта тачно значе реформе за које се залажу, открити тек 17. марта.

Велике теме претходних избора пале су у сенку најважније пароле 2014 - како да се повећа животни стандард. У понуди - реформе или социјална правда, стезање каиша или укидање мера штедње.

Јелена Бојовић из НАЛЕД-а каже да све странке помињу три или четири кључне речи - посао, економија, инвестиције, пензије.

"Али, које су то мере које ће предузети да би се стање у тој области унапредило то нико не говори. Увек је иста парола иза тих мера, оно што је јако битно је да се каже шта конкретно и када", напомиње Бојовићева.

Стручњак за медије и комуникације Војислав Жанетић, међутим, сматра да то, практично, није могуће.

"То су питања која захтевају одговор на неколико хиљада страна, мудрост неколико Никола Пашића и Милоша Обреновића и ужасно много среће за Србију у наредних пет, шест, седам година. Мислим да ми као земља о томе нисмо размишљали пре избора, почећемо после избора", каже Жанетић.

Пред сваке изборе грађани слушају обећања. Прича о реформама се тешко прима кад је стомак празан. Посебно се избегавају објашњења како ће незаобилазне промене грађани да осете на својој кожи.

Уредница часописа "Нова економија" Биљања Степановић напомиње онога ко дође на власт очекује решавање питање предузећа у реструктурирању, дугова, вишка запослених у јавном скетору.

"То значи кресање трошкова и то нису популарне мере, али су неопходне", упозорава Степановићева.

Србију, причали о томе у кампањи или не чекају закони о стечају, приватизацији, промена прописа о раду, преиспитивање политике субвенција, реформе пензијског и здравственог фонда.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару