Читај ми!

Скромно интересовање дијаспоре за изборе

Мало интесовање наших грађана у иностранству за гласање на парламентаним изборима 16. марта, показују подаци из конзуларних представништава Србије у свету. Сутра истиче рок за пријаву за гласање ван земље.

Дан пре истека рока за пријаву за гласање ван земље на ванредним парламентарним изборима у Србији 16. марта у дипломатско-конзуларним представништвима Србије у неким од земаља са бројном српском заједницом, попут Аустрије, Немачке и Швајцарске, пријавио се скроман број бирача.

Бројни конзулати су ипак прешли "цензус" од 100 бирача, колико је Изборна комисија прописала да би гласачко место уопште могло да се отвори.

Гласачко место ће бити отворено у Бечу, где се очекује сличан број бирача као на прошлим парламентарним изборима, речено је Танјугу.

Реч је о онима који су већ раније учествовали на изборима, односно већ су уписани у гласачки списак за гласање ван земље.

Од када је омогућено гласање у дијаспори - на изборима за председника Србије 2004., на референдуму за нови Устав Србије 2006. на парламентарним изборима јануара 2007. као и председничким изборима јануара 2008. и потом парламентарним маја 2008., а затим и парламентарним и председничким изборима 2012. године, своје бирачко право у Аустрији искористио је мали број држављана Србије.

Тако се за парламентарне изборе 2012. за гласање у иностранству у Бечу пријавило око 350 држављана Србије, а у Салцбургу свега 70.

У Бечу је тада отворено једно бирачко место у Конзуларном одељењу Амбасаде Србије, док у Салцбургу није постојао довољан број гласача за отварање изборног места.

И за ове изборе у Генералном конзултату Србије у Салцбургу неће бити отворено гласачко место. Број пријављених гласача у том граду може се избројати на прсте иако дипломатско-конзуларно представништво Србије у Салцбургу покрива више покрајина Горња Аустрија, Салцбург, Тирол и Форарлберг, у којима, према проценама живи више од 40.000 Срба.

Генерални конзулат Републике Србије у Штутгарту, како преносе франкфуртске "Вести", примио је за сада више од 150 захтева за упис у бирачки списак и очекује се потврда Изборне комисије да ће у конзуларним просторијама бити отворено бирачко место.

У Генерални конзулат Србије у Диселдорфу, према "Вестима", за изборе се до јуче пријавило 116 потенцијалних гласача што значи да ће овај конзулат у својим просторијама организовати глаање а дипломате се надају да ће до истека рока бити и више пријављених.

Слична ситуација је и у минхенском конзулату где је до јуче стигло 225 пријава. Гласачко место биће отворено и у Франкфурту, где је такође пређен "цензус" од 100 пријава за гласање.

Такође и у Франкфурту ће бити отворено гласачко место јер се очекује да ће број пријављених бирача прећи 100.

Амбасада Србије у Берлину истиче да има већ 100 пријављених бирача и да пријаве још пристижу, а и у Хамбургу очекују да ће до истека рока бити прикупљен довољан број бирача за отварања гласачког места, пошто је до 19.фебруара пријаву предало 97 гласача.

Пчекује се да ће у Француској бити отворена гласачка места у Паризу и Стразбуру.

Што се Данске тиче у Копенхагену до јуче се пријавило свега 31 гласач, од којих је Комисија потврдила тек 11. У тој земљи велики проблем представља што постоји само једно потенцијално гласачко место до којег би многи морали да превале чак и по 500 километара.

Када је реч о Швајцарској у Берну се до сада пријавило само 70 бирача, а у Цириху 300, тако да ће тамо засигурно бити отворено гласачко место.

уторак, 23. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару