Читај ми!

Халими: Још без договора Албанаца о изборима

Није постигнут договор лидера албанских странака из Прешева и Бујановца о учешћу на парламентарним изборима, рекао Риза Халими. Председник Партије за демократско деловање очекује да ће се коначан став свих партија знати до петка.

Председник Партије за демократско деловање (ПДД) Риза Халими изјавио је да још није постигнут договор лидера албанских странака из Прешева и Бујановца о учешћу на парламентарним изборима и да очекује да ће се коначан став свих партија знати до петка.

Халими је за агенцију Бета изјавио да не сматра да постоји велика могућност да све албанске странке из Прешева и Бујановца изађу на изборе у једној коалицији и да је за сада због одуговлачења у доношењу одлуке већа могућност да на изборима не буде ниједне листе албанских партија.

"Очекујемо од других странака, пре свега оних које су до сада бојкотовале парламентарне изборе, да се изјасне о учешћу на изборима. Можда две странке које имају већину у локалним самоуправама (у Прешеву и Бујановцу) сматрају да им није потребан и посланик и да не морају да учествују на парламентарним изборима", казао је Халими.

На последњим парламентарним изборима у "Коалицији Албанаца прешевске долине", чији је Риза Халими био посланик у Скупштини Србије, учествовали су поред ПДД и Покрет за демократски прогрес (ПДП) чији је лидер Јонуз Муслиу, Демократска унија долине (ДУД)  Сендера Дестанија и Демократска унија Албанаца (ДУА), чији је лидер Рахми Зуљфиу.

Прошле парламентарне изборе бојкотовале су Демократска партија Албанаца (ДПА) Рагмија Мустафе, који је председник општине Прешево и Демократска партија (ДП) чији је лидер Нагип Арифи и председник општине Бујановац.

"Уколико се одлука о изласку на изборе не донесе до петка свако даље одлагање била би у ствари стратегија за бојкот само на перфиднији начин јер нећемо имати времена да сакупимо 10.000 потписа колико је потребно за учешће на изборима", казао је Халими и навео да је крајњи рок за предају потписа оверених у суду за учешће на парламентарним изборима до краја фебруара.

Према његовим речима, позив Албанцима да учествују на парламентарним изборима који је упутио министар иностраних послова Албаније Дитмир Бушати 29. јануара није ништа ново јер је званична Албанија и раније имала став да албанске партије из Прешева и Бујановца учествују на парламентарним изборима у Србији. 

Халими је навео да су "неке политичке партије у Прешеву и Бујановцу своју платформу за локалне изборе и свој имиџ базирали управо на бојкоту парламентарних избора, на основу чега су сакупљали јефтине политичке поене и додао да мисли да ће бити тешко да те партије за кратко време убеде чланство зашто су коренито променили став према парламентарним изборима".

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару