Читај ми!

Консензус о грађанском блоку

Постигнут консензус о потреби формирања грађанског блока који ће, између осталих, чинити Нова демократска странка у оснивању, ЛСВ и Заједно за Србију, саопштио заменик председника ЛСВ-а Бојан Костреш. На састанку у Новом Саду постигнута је сагласност о принципима деловања могуће коалиције.

Лидери неколико странака постигли су на данашњем састанку у Новом Саду консензус о потреби формирања грађанског блока који ће, између осталих, чинити Нова демократска странка у оснивању, Лига социјалдемократа Војводине и Заједно за Србију, изјавио је заменик председника ЛСВ-а Бојан Костреш.

На конференцији за новинаре Костреш је рекао да је на данашњем састанку постигнута сагласност о свим важним принципима деловања могуће коалиције, а то су економски опоравак, европске интеграције и примена Бриселског споразума, регионализација и децентрализација, поштовање људских и мањинских права.

Костреш је оценио да ће грађански блок бити права политичка алтернатива Српској напредној странци и осталим странкама владајуће коалиције.

Истакао је да ће убрзо бити настављен разговор лидера странака које ће потенцијално чинити грађански блок.

Према његовим речима, Бошњачки блок који предводи СДА Санџака, обавиће додатне консултације о свом учешћу у грађанском блоку.

"Потпуни сам оптимиста да ћемо у наредних неколико дана формирати грађански блок", рекао је Костреш.

Према његовим речима, ЛДП је обавестио учеснике састанка да није заинтересован за разговоре и да не жели да учествује у формирању таквог блока.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић саопштио је новинарима да састанак у Новом Саду има за циљ борбу за мандате и проценте, а не за Србију и Војводину. 

Састанак представника странака почео је око 12 часова и одржан је у просторијама ЛСВ-а у Новом Саду. 

На састанку су били представници Нове демократске странке, коју ће предводити Борис Тадић, а уз њих представници странака Заједно за Србију, Заједно за Војводину, Зелене еколошке партије, Хрватске независне листе, Демократске заједнице војвођанских Мађара, Словачке странке и Странке демократске акције Санџака.

Функционер странке Заједно за Србију Срђан Срећковић оценио је да су данашњи разговори новост на политичкој сцени, јер се није кренуло од бројева, рејтинга, мандата већ од потребе за дефинисање нове развојне политике за бољи живот.

"Направили смо први и, убеђен сам, одлучујући корак у формирању програмске коалиције", истакао је Срећковић у писаној изјави.

Срећковић сматра да ће грађански блок у рекордно кратком року изаћи са изборном платформом и листама који ће анимирати велики број неопредељених бирача и довести до стварања равнотеже на политичкој сцени.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је јуче да је истекао рок до којег се ЛСВ могла изјаснити за предизборну сарадњу с његовом странком и оценио да је "Чанак одабрао Тадића".

Ненад Чанак је председник ЛСВ-а, а Борис Тадић је бивши председник Демократске странке и Србије, који је иступио из ДС-а и најавио да ће основати Нову демократску странку. 

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару