Читај ми!

Победа демократа у Војводини

Према прелиминарним резултатима другог круга покрајинских избора, ДС освојио укупно 56 мандата. Коалиција око СНС-а добила 22, коалиција око СПС-а 13, ЛСВ 10, СВМ осам, СРС пет, ДСС четири и ЛДП један посланички мандат.

Коалиција окупљена око Демократске странке (ДС) освојила је укупно 56 мандата на изборима за Скупштину Војводине, а коалиција око Српске напредне странке 22, речено је вечерас агенцији Бета у Покрајинској изборној комисији (ПИК).

Реч је о прелиминарним резултатима избора, на основу обрађених 59 од 60 изборних јединица у другом кругу покрајинских избора, који су одржани јуче, рекла је Јелена Злојутро из ПИК-а.

Према прелиминарним резултатима, коалиција окупљена око Социјалистичке партије Србије освојила је 13 мандата, Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) 10, Савез војвођанских Мађара (СВМ) осам, Српска радикална странка пет, Демократска странка Србије четири и Либерално-демократска партија једно посланичко место.

Злојутро je nавела је да ће избори у року од седам дана бити поновољени на једном бирачком месту у општини Нови Кнежевац, где је у гласачкој кутији пронађен један гласачки листић вишка у односу на број бирача који су били уписани у списак да су гласали.

Према њеним речима, уложени су приговори и на изборе у општинама Шид, Жабаљ, Чока, Беочин, Опово и Бачки Петровац.

Покрајински избори се одржавају по комбинованом систему па је тако 6. маја по пропорционалном систему изабрано 60 посланика, а још 60 се бирало јуче, по двокружном већинском изборном систему.

Последњи подаци ПИК-а показују да је излазност бирача у Војводини 43,22 одсто.

Бирачи, у другом изборном кругу, гласали су по већинском систему, у 59 од укупно 60 изборних јединица. Гласање у другом кругу није одржано у изборној јединици Сомбор 2, у којој је на неколико бирачких места поновљено гласање због одређених неправилности на изборима 6. маја. Тамо ће бирачи у другом кругу гласати у року од седам дана од проглашења резултата из првог.

Коалиција окупљена око Демократске странке имала је у другом кругу покрајинских избора 50 кандидата, коалиција око напредњака 31, коалиција око СПС-а 16, Савез војвођанских Мађара 10, Лига социјалдемократа осам, Уједињени региони Србије два, а Либерално-демократска партија, Демократска странка војвођанских Мађара и Демократска странка Србије по једног.

У Новом Саду бирало се седам покрајинских посланика, у Суботици четири, у Зрењанину и Панчеву по три, у Сомбору и Кикинди по два, док остале општине дају по једног посланика. У Војводини има укупно 45 јединица локалне самоуправе.

На изборима по пропорционалном систему, коалиција окупљена око ДС-а освојила је 16 мандата, СНС 14, СПС–ПУПС–ЈС–СДПС девет, ЛСВ осам посланика, радикали пет, а по четири ДСС и СВМ.

Покрајински премијер и потпредседник ДС-а Бојан Пајтић најавио је да ће већину у Скупштини Војводине чинити странке које су и у ранијим сазивима биле партнери ДС-а.

У последња три мандата, скупштинску већину у Војводини чинили су ДС, ЛСВ и СВМ, подржани различитим странкама.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара